Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

ΓΙΟΖΕΦ ΑΚΕΡΜΑΝ

Σταγόνα στον ωκεανό το PSI για το «κούρεμα» του χρέους


Ο επικεφαλής της Deutsche Bank, που ηγείται των ιδιωτών δανειστών, εξέφρασε αμφιβολίες για το αν αρκεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας. 

Αντίθετα, ο Ευ. Βενιζέλος είπε πως με το PSI θα μειώσουμε δραστικά τους τόκους ώστε να πετύχουμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα
Ο υπ. οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανάμεσα στους Γιόζεφ Ακερμαν (αριστερά) και Τσαρλς Νταλάρα, σε συνάντησή τους στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο
Ο υπ. οικονομικών Ευ. Βενιζέλος ανάμεσα στους Γιόζεφ Ακερμαν (αριστερά) και Τσαρλς Νταλάρα, σε συνάντησή τους στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο



«Σταγόνα στον ωκεανό» χαρακτήρισε, χθες, το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής της Deutsche Bank, που ηγείται των ιδιωτών δανειστών, Γιόζεφ Ακερμαν. Και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο αρκεί η εφαρμογή του για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.


Αντίθετα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας χθες στη Βουλή, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων, υπογραμμίζοντας πως αν η διαδικασία πετύχει, «θα έχουμε προσφέρει σημαντική απάλυνση στον λαό, ανταπόδοση των θυσιών του και προοπτική για το μέλλον και τη νέα γενιά». Σημειώνοντας πως με το PSI θα μειώσουμε δραστικά τους τόκους, ώστε να πετύχουμε τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα.


Σε κοινή ανακοίνωσή τους αργά χθες το απόγευμα οι ελληνικές αρχές και η επιτροπή ομολογιούχων σημειώνουν ότι υπήρξε πρόοδος στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, για τη συμμετοχή στο PSI.


«Ο ιδιωτικός τομέας καλωσορίζει την προθυμία των ελληνικών αρχών να επεξεργαστούν τρόπους βελτίωσης της ποιότητας των προσφερόμενων ομολόγων. Υπήρξε πρόοδος και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες εύρεσης εθελοντικής λύσης, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να εισέλθει σε οδό διατηρησιμότητας του χρέους της και οικονομικής ανάκαμψης».


Στο μεταξύ, χθες, στο Παρίσι, ξεκίνησε νέος γύρος συνομιλιών για το πρόγραμμα ανταλλαγής των ομολόγων, παρουσία αξιωματούχων της τρόικας, και στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί και να υπάρχει αποδεκτή πρόταση και από τις δύο πλευρές στις αρχές Ιανουαρίου.


Ο κ. Ακερμαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι: αποτελεί τροχοπέδη η απαίτηση της Αθήνας να δεχθούν οι τράπεζες «κούρεμα» που θα υπερβαίνει το 50%, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της ΕΕ την 26η Οκτωβρίου. οι τράπεζες δέχονται μεν το «κούρεμα», ωστόσο διαφωνούν να ξεπεράσει το 50%, κάτι που θεωρούν ότι θα συμβεί αν το υπόλοιπο 50% ανταλλαγεί με συνδυασμό μετρητών και νέων ομολόγων.


Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της τρόικας δήλωσε στο Reuters πως: Οι διαπραγματεύσεις έχουν στόχο να υπάρξει εθελοντική συμφωνία και να αποτραπεί μία ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας».


Χαρακτήρισε ως εποικοδομητικές και χρήσιμες τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, όμως θεωρεί ότι «είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί το αποτέλεσμα».


Παραδέχτηκε ότι οι όροι της Συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για τη διάσωση της Ελλάδας και την ανταλλαγή των ομολόγων είναι «δύσκολοι» και ότι η Αθήνα θα πρέπει «να κομίσει στους ομολογιούχους μία προσφορά που είναι ελκυστική».


Η ίδια πηγή αναφέρει πως το αίτημα των τραπεζών για ισοδύναμο creditor status -των νέων ομολόγων-, με αυτό των επίσημων δανειοδοτών (ΕΕ, ΔΝΤ), είναι καινούργιο στοιχείο των διαπραγματεύσεων και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.


Ξένες τράπεζες
Ζητούν νέα ομόλογα πρώτης διαβάθμισης


Οι ξένες τράπεζες που κατέχουν μεγάλο τμήμα του ελληνικού χρέους, ζητούν τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν να είναι πρώτης διαβάθμισης. Με την απαίτησή τους αυτή επιδιώκουν δηλαδή να εξασφαλίσουν δύο πράγματα: Αφενός να απομακρύνουν την πιθανότητα για νέο haircut του ελληνικού χρέους και αφετέρου τα νέα ομόλογα να διέπονται από το αγγλικό δίκαιο, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να προβεί σε μονομερή απόφαση για νέο κούρεμα.


Υπενθυμίζεται ότι το αγγλικό δίκαιο προβλέπει και κατασχέσεις ακινήτων δημόσιας περιουσίας, σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής των ομολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: