Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τελεσίγραφο μείωσης μισθών και στην Πειραιώς

Κουρεύουν τους υπαλλήλους τους τώρα οι τραπεζίτες..


Γενικεύεται η επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, ενός από τους κλάδους που είχε μείνει σχετικά ανέπαφος από τις δραματικές περικοπές τις οποίες επέβαλαν τα διαδοχικά μνημόνια.


Αυτό σηματοδοτεί το προχθεσινό τελεσίγραφο της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για μειώσεις μισθών στο προσωπικό που θα φθάσει το 20% και μεσοσταθμικά (για το σύνολο του προσωπικού) το 12%.


Σε ανάλογες μειώσεις μισθών κινούνται ήδη Εθνική (20%), Εμπορική (10%) και Γενική (15%), επικαλούμενες μεταξύ άλλων και την περιβόητη ανταλλαγή ομολόγων (PSI) που προβλέπει "κούρεμα" των ομολόγων κατά 50%. Να σημειωθεί ότι σε Αγροτική και Ταχυδρομικό
Ταμιευτήριο οι μισθοί των υπαλλήλων "κουρεύτηκαν" κατά 35% με την ένταξή τους στο νέο μισθολόγιο (ΔΕΚΟ). Επίσης τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε πρόγραμμα "εθελούσιας" εξόδου στην "Μιλένιουμ" με αποζημιώσεις που κυμαίνονται από 10 έως 30 μισθούς, ανάλογα με την προϋπηρεσία.


4ήμερη εργασία για τους χαμηλόμισθους


Η διοίκηση της Πειραιώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι οι μειώσεις των μισθών θα είναι κλιμακωτές, ενώ αν δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή της, εξετάζει το ενδεχόμενο καθιέρωσης 4ήμερης απασχόλησης, αλλά και μερικής απασχόλησης ή ακόμα και υπογραφής επιχειρησιακής σύμβασης με γενική μείωση μισθών κατά 10%. Πάντως σύμφωνα με το σχέδιο που κοινοποιήθηκε στο σωματείο εργαζομένων, οι μειώσεις μισθών διαμορφώνονται ως εξής: Α) Για εργαζόμενους που αμείβονται με μισθούς μέχρι 1.500 ευρώ η μείωση θα είναι 10%. Β) Για μισθούς από 1.500 έως 3.000 ευρώ η μείωση των αποδοχών θα είναι 15%, ενώ για μισθούς άνω των 3.000 ευρώ η μείωση θα φθάσει το 20%. Για τους πλέον χαμηλόμισθους (μέχρι τα 1.500 ευρώ) η διοίκηση εξετάζει το ενδεχόμενο γενίκευσης της 4ήμερης απασχόλησης, που θα επιφέρει μείωση μισθών 15% - 20%.


ΟΤΟΕ: Κατοχυρωμένη η πενθήμερη εργασία


Με ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ κατηγορεί τη διοίκηση της Τράπεζας ότι "ουδέποτε έγιναν διαβουλεύσεις σε επιχειρησιακό ή κλαδικό επίπεδο" και την καλεί να ανακαλέσει "την αψυχολόγητη ενέργειά της". Ταυτόχρονα σημειώνει ότι θα στηρίξει όλες τις συλλογικές ενέργειες των εργαζομένων που αφορούν στην υπεράσπιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων σε επιχειρησιακό, αλλά και κλαδικό επίπεδο. "Επισημαίνουμε ιδιαίτερα την αντίφαση 'θα προχωρήσουμε, χωρίς να θίξουμε τις υφιστάμενες κλαδικές εγγυήσεις, σε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων και όπου αυτό δεν καταστεί εφικτό θα καθιερώσουμε το σύστημα της 4ήμερης εβδομαδιαίας εκ περιτροπής απασχόλησης ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες κάθε μονάδας', αποσιωπώντας ότι η πενθήμερη εργασία στις Τράπεζες έχει καθιερωθεί με κλαδική ΣΣΕ και έχει κριθεί με νόμο".


Δίκτυο: Ξεπέρασε κάθε όριο...


Η επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς να προχωρήσει για δεύτερη φορά μονομερώς σε κατάργηση κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακών συμβάσεων και έμμεσα των κλαδικών, ξεπέρασε τα όρια, σημειώνει το Δίκτυο Συνδικαλιστών στην ΟΤΟΕ και επισημαίνει: "Η διαδικασία να ανακοινώσει τη μείωση μεσοσταθμικά των αποδοχών κατά 12% και ταυτόχρονα να θέτει εκβιαστικά στους εργαζόμενους την κατάργηση της πλήρους απασχόλησης ανοίγει ένα νέο ολισθηρό δρόμο ανατροπής και του νομικού πλαισίου που ακόμη παραμένει σε ισχύ, καθιστώντας τους εργαζόμενους έρμαια στις ορέξεις των εργοδοτών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: