Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Στο έλεος του χειμώνα και της τρόϊκα η εκπαίδευση

Μαθητές και σχολειά στον πάγο..


Στο έλεος του χειμώνα είναι πλέον τα σχολεία της χώρας, καθώς, όπως ομολογεί η αρμόδια υφυπουργός, Εύη Χριστοφιλοπούλου, δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την αγορά πετρελαίου! 
Τα σχολεία δεν ξέμειναν φέτος μόνο από βιβλία, ξεμένουν και από θέρμανση, δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ και κάλεσαν για μια ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να βγάλει την Παιδεία από τον πάγο. Αυτή τη φορά δεν διαψεύστηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Αντιθέτως. 

Οι φόβοι και οι ανησυχίες τους επιβεβαιώνονται πλήρως από την επιστολή που η Ε. Χριστοφιλοπούλου απέστειλε στον υφυπουργό Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλο σχετικά με «σοβαρές δυσλειτουργίες στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων».


Το λεωφορείο μπορεί να μην περάσει
Όπως και στην περίπτωση των βιβλίων, έτσι και τώρα, το υπουργείο Παιδείας το παίζει υψηλή εποπτεία, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για τις δυσλειτουργίες στα σχολεία, στον υφυπουργό Εσωτερικών που δεν φροντίζει για τη συγκρότηση και λειτουργία των σχολικών επιτροπών, με αποτέλεσμα «να μην έχουν κατανεμηθεί οι νέες πιστώσεις και τα χρηματικά υπόλοιπα από τις προϋπάρχουσες σχολικές επιτροπές, να μην έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την προμήθεια πετρελαίου κ.λπ.». 


Εκτός από το πρόβλημα της θέρμανσης, η υφυπουργός Παιδείας ομολογεί και κώλυμα στη μεταφορά των μαθητών, επισημαίνοντας ότι «εμφανίζονται ιδιαίτερες δυσκολίες στις παρατάσεις του τελευταίου τριμήνου του 2011, σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου δεν προϋπήρχαν συμβάσεις και προέκυψαν νέα δρομολόγια». Έχοντας υπόψη τη λαίλαπα των συγχωνεύσεων, μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι πολύ σύντομα χιλιάδες μαθητές δεν θα έχουν τρόπο να φτάσουν στα νέα σχολεία τους. 

Κίνδυνο να μείνουν από βενζίνη αντιμετωπίζουν, σύμφωνα πάντα με την επιστολή, και οι μαθητές των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων της χώρας.

Η συνδικαλιστική ηγεσία των καθηγητών, κατήγγειλε ότι η κατάρρευση του δημόσιου σχολείου αφορά πλέον σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας του και οφείλεται στην καταστροφική πολιτική κυβέρνησης και τρόικας. 

Το νέο μαχαίρι στις δημόσιες δαπάνες που πέφτει με τον νέο Προϋπολογισμό, οι μειώσεις ξεπερνούν το 16% σε σχέση με το 2009, θα ρίξουν τίτλους τέλους για το δημόσιο σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν από την κυβέρνηση Παπαδήμου να μην προχωρήσει σε νέες νομοθετικές ρυθμίσεις (νέο λύκειο και τεχνική εκπαίδευση), ενώ τόνισαν ότι ο κλάδος θα κατέβει σε απεργία διαρκείας εάν ο ανάλγητος θεσμός της εργασιακής εφεδρείας επεκταθεί και στους εκπαιδευτικούς. 
Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, οι καθηγητές τόνισαν ότι το υπουργείο Παιδείας και πάλι δεν τήρησε τις δεσμεύσεις του, καθώς μόνο ο Άγιος Βασίλης μπορεί να φέρει, πριν την εκπνοή του χρόνου, στα σχολεία τα βιβλία που λείπουν (περίπου 25%).





Δεν υπάρχουν σχόλια: