Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ICAP Plc και η CLS Bank International Προετοιμασίες για την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα των χωρών της Ευρώπης

Ανικανότητα; Γραψαρχιδισμός; Ιδιοτέλεια;


Τις χειρότερες φήμες επιβεβαιώνει με τη στάση της η ελληνική δημόσια διοίκηση τις τελευταίες μέρες, παρά το ότι βιώνει (ή δεν θέλει να το ξέρει;) την φλεγόμενη επικράτεια του ευρώ..


Την ίδια στιγμή που φουντώνουν οι φήμες ως του βαθμού βεβαιότητας πλέον πως τόσο το ευρώ αλλά και το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ είναι επισφαλές,
η κρατική μηχανή και ιδιαίτερα το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδας αρνούνται να προβούν σε μια στοιχειώδη προετοιμασία για την επόμενη μέρα, στην βάση της προβολής ενός αδικαιολόγητου και ψευδαισθητικού εφησυχασμού.


Πια δεν υφίσταται ούτε ένα άτομο που παρά τα περί του αντιθέτου επισήμως δηλωθέντα, να μην προετοιμάζεται κατά το μέτρο του δυνατού του, απέναντι στο σενάριο μιας βίαιης εξώθησης της Ελλάδας από την Γερμανία εκτός της ευρωζώνης..



(γεγονός που για τον λαό μπορεί και να είναι ευεργεσία υπό την προϋπόθεση πως θα διαγραφεί το χρέος και θα κοινωνικοποιηθούν τα μέσα παραγωγής).


Ανεξαρτήτως αυτού ωστόσο, αν συμβεί θα βρει τη χώρα ανέτοιμη για να εκτυλιχθούν σκηνές όχι απείρου κάλους αλλά ανομολόγητης συμφοράς.


Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι δημοσίευμα της WallStreet Journal Europe της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου υπό τον τίτλο «Οι αγορές χρήματος δοκιμάζουν την επιστροφή στη δραχμή».


Αναφέρεται συγκεκριμένα σε εταιρείες κολοσσούς που διεκπεραιώνουν συναλλαγές ύψους 4 τρις. δολαρίων την ημέρα όπως η ICAP Plc και η CLS Bank International.
Αμφότερες δοκιμάζουν πλατφόρμες και προχώρησαν ήδη σε στρες τεστ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, που προβλέπουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ και την εισαγωγή δραχμής.


«Αυτές οι κινήσεις» εξηγεί η εφημερίδα «είναι σημάδια μιας βαθύτερης ανησυχίας ότι τουλάχιστον μια χώρα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ. Τράπεζες, αναλυτές και επενδυτές προετοιμάζονται γι’ αυτό που πολλοί χαρακτηρίζουν ως μια αυξανόμενη πιθανότητα, μια ρήξη της ευρωζώνης είτε πλήρης είτε τμηματική που θα οδηγήσει στην ενδεχόμενη επιστροφή σε νομίσματα όπως η δραχμή, το γερμανικό μάρκο ή η ιταλική λίρα.


Αυτό το σενάριο φαινόταν μακρινό μέχρι πριν λίγους μήνες αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών και επενδυτών λέει τώρα ότι δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να προετοιμαστούν, ακόμη κι αν η ρήξη δεν συμβεί ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: