Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ομπάμα, Μπαρόζο και Ρομπάϊ

Συστράτευση κατά των κοινωνιών..


Η Ευρώπη έχει τα μέσα και την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, ωστόσο οι Ευρωπαίοι πρέπει να δράσουν αποφασιστικά και οριστικά,
διεμήνυσε στους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, διαβεβαιώνοντας ότι η Αμερική θα συμβάλει στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης..


Πρόκειται στην ουσία για την αδιαμφισβήτητη συστράτευση στον κατά των κοινωνιών πόλεμο που έχει ανοίξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα για την υπερσυσσώρευση κερδών.


Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την κρίση χρέους –είναι πλέον εμφανές πως πάσχει ο ίδιος από κρίση αξιοπιστίας) τεράστιο ζήτημα για την οικονομία των ΗΠΑ.



Μία ημέρα πριν από το Eurogroup και μία εβδομάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι «στρατηγικοί εταίροι» εξετάζουν μέτρα διάσωσης του ευρώ,
με τις ΗΠΑ να πιέζουν για αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και τη Moody's να προειδοποιεί όλα τα κράτη του ευρώ για αλλαγές στην αξιολόγησή τους, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της κρίσης. (Δικό του το πεπόνι των χρηματοπιστωτικών οίκων αξιολόγησης δικό του και το μαχαίρι διανομής του πλούτου τους)..


Από ευρωπαϊκής πλευράς, στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την κοινή εξωτερική πολιτική Κάθριν Άστον, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το παρών έδωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα έχει συνομιλίες για το ίδιο θέμα με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Παρασκευή.


Η Σύνοδος, που έρχεται φέτος σε εξαιρετικά βαρύ κλίμα, επικεντρώνεται στην προώθηση της κοινής ατζέντας ΕΕ-ΗΠΑ απέναντι σε παγκόσμιες και διμερείς προκλήσεις.


Οι συνομιλίες πραγματοποιούνται εν μέσω των έντονων πιέσεων που ασκούν κατά διαστήματα οι ΗΠΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, απαιτώντας τη λήψη δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, που επηρεάζει άμεσα την αμερικανική οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: