Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσια: Η βαρβαρότητα δεν θα περάσει

Κοινωνική εξέγερση για την κτηνωδία της απειλής διακοπής ρεύματος


Το κίνημα κατά της κτηνωδίας του χαρατσιού με την απειλή στέρησης ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα πήρε πλέον μεγάλες διαστάσεις με διεθνή αντίκτυπο.
Δεκάδες δήμοι μπήκαν μπροστά για να υπερασπιστούν τους φτωχούς δημότες τους, που διαβιούν χωρίς θέρμανση και απειλούνται με διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα στο καταχείμωνο.


Το μεγάλο συνδικάτο των εργαζομένων της ΔΕΗ, που από την πρώτη στιγμή αντέδρασε σε αυτό το βάρβαρο μέτρο το οποίο εμπνεύστηκε ή υιοθέτησε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου (!) Ευάγγελος Βενιζέλος, κλιμάκωσε τις αντιδράσεις του πολλαπλασιάζοντας τη δυναμική που είχε αναπτυχθεί.



Ακόμα και οι παπαγάλοι της κυβερνητικής πολιτικής στα κανάλια αναγκάστηκαν να σταματήσουν τις προβοκάτσιες κατά των συντεχνιών αντιλαμβανόμενοι τη λαϊκή αγανάκτηση.


Κόλαφος για την κυβέρνηση και από τη δήλωση του αρμοδίου επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε. Γκίντερ Ότιγκερ, που απάντησε σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή αναφέροντας:
“Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα σπίτια είναι υποχρέωση των κρατών - μελών και δεν εξαρτάται από τις φορολογικές υποχρεώσεις”. Στην ελληνική Δικαιοσύνη ήδη εμφανίζονται αποφάσεις αντίδρασης και το μεγάλο ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην κατά προτεραιότητα συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 2 Δεκεμβρίου, μετά από σωρεία προσφυγών, με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα.


Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το «χαράτσι» δεν είναι ειδικό τέλος, αλλά επιβολή νέου φόρου, που είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (αντίθετη στα άρθρα 1, 2, 4, 5, 20, 26, 48, 78 και 101 του Συντάγματος) και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: