Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Προετοιμασίες ΣΥΡΙΖΑ με υποψία κάλπης

Μπορεί να μας προκύψουν και απο ατύχημα!


Πυκνώνουν οι συσκέψεις στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ με αντικεί­μενο την εκτίμηση της πολιτι­κής συγκυρίας και τον προγραμματι­σμό της δράσης του για το επόμενο διάστημα.


Στις άμεσες προτεραιότη­τες του ΣΥΡΙΖΑ είναι τόσο η ΔΕΘ όσο και η κατά το δυνατόν καλύτερη προ­ετοιμασία για την αποτελεσματική ανάδειξη της πρότασής του και του αιτήματός του για εκλογές.


Επίσης, το μέτωπο της Παιδείας και βέβαια οι λοιπές κινητοποιήσεις, είτε πρόκει­ται για σωματεία και συνδικάτα είτε για τους Αγανακτισμένους που βγαί­νουν ξανά στις πλατείες το ερχόμενο Σάββατο 3 του Σεπτέμβρη.


Η σεζόν εγκαινιάστηκε πριν καλά καλά βγει ο Αύγουστος, με ένα κορυ­φαίο – σύμφωνα με τα στελέχη του χώρου – γεγονός:


τη συναίνεση των μνημονιακών δυνάμεων στην ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ. Κάτι που, όπως εκτιμούν, επαναφέρει στο προσκή­νιο την αναζήτηση μιας κάποιας κυβερνητικής σύμπραξης με ή χωρίς εκλογές, προδίδοντας διεργασίες.


«Οσμίζεται» εκλογές


Οι πρώτες εκτιμήσεις του επιτελεί­ου της Κουμουνδούρου για την ψήφι­ση του νομοσχεδίου
Διαμαντοπού­λου από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ., το ΛΑΟΣ και τη ΔΗΣΥ κατέληγαν στην διαπί­στωση ότι εδώ πρόκειται για σύμπρα­ξη η οποία «εκτείνεται και πέρα από τον χώρο των πανεπιστημίων».


Όπως σημειώνεται στην ανακοί­νωση της Π.Γ. του ΣΥΝ μια μέρα μετά την ψήφιση, «η συμφωνία μεταξύ της Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ για τα πανεπιστήμια συνιστά την ανασύνταξη των δυνάμε­ων του μνημονίου σε νέα βάση, ενώ αποτελεί προπομπό για τη διαμόρ­φωση μιας μελλοντικής,
φανερής ή μη,
συγκυβέρνησης μεταξύ των δύο κομμάτων,
έτσι ώστε να εξυπηρετη­θούν πιο απρόσκοπτα τα συμφέρο­ντα του κεφαλαίου και να προχωρή­σουν και οι υπόλοιπες αντικοινωνι­κές μεταρρυθμίσεις».


Η εκτίμηση αυτή αποτυπώνεται στην έκφραση του Τσίπρα «κάτι ψή­νεται», την οποία απηύθυνε στον Βε­νιζέλο την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή. Και αυτό που «ψήνεται», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ, είναι ένα «συνοικέσιο» μετα­ξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ
(και του Καρατζαφέρη βοηθούντος)
προκειμένου «να διαχειριστείτε από κοινού την πτώ­χευση (...) την κοινωνική πτώχευση, την εκποίηση της δημόσιας περιου­σίας, την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας».


Όπως είπε:
«Όλοι γνωρίζαμε ότι ο κ. Σαμαράς... ήταν εναντίον του μνη­μονίου και εναντίον του Μεσοπρόθε­σμου. Σήμερα, εσείς τον ευχαριστή­σατε μαζί με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, διότι από κοινού ευνόησαν τις ταχεί­ες διαδικασίες προκειμένου να ψη­φιστεί το Μεσοπρόθεσμο.


Κάτι “ψή­νεται” εδώ. Και δεν είναι τυχαία και η προχθεσινή κοινή υπερψήφιση ενός δεξιόστροφου αντιδημοκρατικού νο­μοσχεδίου για την παιδεία».


Σε τε­λική ανάλυση, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν ο Παπανδρέου δεν θέλει εκλογές – όπως προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του – αυ­τές μπορεί να προκύψουν από «ατύ­χημα».



Δεν υπάρχουν σχόλια: