Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Πτωση - ρεκόρ δεκαετίας



Σχολή από τον τόπο σου κι ας είν' και υποτιμημένη..


Στη μεγαλύτερη πτώση της δεκαετίας οδηγήθηκαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τα σύγχρονα αδιέξοδα. 
 
Η συνέχιση της οικονομικής κρίσης και η αναζήτηση ασφαλούς επαγγελματικής προοπτικής σφράγισαν πιο έντονα από ποτέ την προσπάθεια εισαγωγής στα ΑΕΙ, η οποία κατά τ' άλλα δεν απέφυγε τα παρατράγουδα:


α) Περί τους 6.000 υποψήφιοι εισήχθησαν σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με το προνόμιο της χαμηλότερης βάσης που έδωσε το υπουργείο στις ειδικές κατηγορίες (όσοι μέχρι πέρυσι δικαιούνταν μετεγγραφής), με ορισμένους μάλιστα να μπαίνουν και με βαθμολογία κάτω από τη βάση.


β) Περίπου 1.162 άτομα δεν κατάφεραν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το οριστικό μηχανογραφικό, έμειναν εκτός ΑΕΙ και σκοπεύουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Το υπουργείο αναγνωρίζει 50 με 60 περιπτώσεις και ήδη μιλάει για νομικές λύσεις.


Οι δραματικά λιγότεροι αριστούχοι και οι εξίσου περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά βαθμολογίες κάτω από τη βάση στις φετινές πανελλαδικές σηματοδότησαν τη μεγάλη κάθοδο που συμπαρέσυρε όλες τις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές μηδέ εξαιρουμένων και των
Ιατρικών, που παρέμεναν κολλημένες επί χρόνια στην οροφή.


Καθοριστικός ο ρόλος των οικονομικοκοινωνικών δεδομένων. Σαφή τα δύο κριτήρια των υποψηφίων: α) Σπουδές κοντά στο σπίτι. β) Σχολές με όσο το δυνατόν ασφαλέστερη επαγγελματική προοπτική.


Αποτέλεσμα, να σημειώνεται δραματική πτώση σε όλες τις Πολυτεχνικές σχολές (από 300 μέχρι πάνω από 2.000) και τα Παιδαγωγικά (από 700 έως 2.000), που πλέον μαστίζονται από την κρίση και το Μνημόνιο (ύφεση και αναστολή διορισμών, αντιστοίχως), ενώ η διακύμανση της πτώσης δείχνει μικρότερη στις κεντρικές σχολές και μεγαλύτερη στην περιφέρεια, δηλαδή κοντά στον τόπο διαμονής των υποψηφίων.


Συγκρατημένες οι Νομικές που ακόμα προσελκύουν με το κύρος καθώς και οι μεσαίες Κοινωνικών και Διεθνών Σπουδών που υπόσχονται ασφαλέστερη προοπτική.


Κατά τ' άλλα, σε έξι ΑΕΙ πέρασαν με βαθμολογία κάτω από τη βάση, το ίδιο σε 96 τμήματα ΤΕΙ από τα 194.


Μένουν εκτός περί τους 46.023 (έναντι 21.821 πέρυσι), δεν καλύφθηκαν 1.568 θέσεις. Από τους 123.916 υποψηφίους οι επιτυχόντες είναι 77.893 έναντι 84.368 πέρυσι.


Οι εγγραφές θα γίνουν από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: