Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

οι άλλοι με μια ματιά

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΛΛΑΓΗ


Χωρίς αμφιβολία το σύστημα εισαγωγής στα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα παρέμεινε όρθιο και αδιάβλητο επί δεκαετίες. Oυδείς αμφισβήτησε την αξιοπιστία του, καθώς δεν άφηνε περιθώρια για παρεμβάσεις και σπέκουλα. 
Μόνη εξαίρεση η διαδικασία των μετεγγραφών, η οποία διέθετε πάντα ανοιχτά παράθυρα για την εξυπηρέτηση ημετέρων, σε πόλεις και σχολές της αρεσκείας τους. Αυτό το λάθος επιχείρησε να διορθώσει το υπουργείο Παιδείας, διά του τότε υφυπουργού Ι. Πανάρετου, με έναν αδέξιο πειραματισμό. 

Δημιούργησε νέες κατηγορίες εισακτέων, χωρίς να σταθμίσει ότι στην πράξη δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που επιχειρεί να λύσει.

Ακούγεται συμπαθητικό και φιλολαϊκό μέτρο τα παιδιά των φτωχών και πολύτεκνων οικογενειών να αντιμετωπίζονται ευνοϊκά, όμως τα αποτελέσματα που προέκυψαν τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του μέτρου δυναμιτίζουν την αξιοπιστία του συστήματος.


ΤΑ ΝΕΑ


Η αξιοπιστία της χώρας


Η συγχώνευση δύο μεγάλων ελληνικών ιδιωτικών τραπεζών αποτελεί μια εξαιρετικά θετική είδηση. Ιδιαιτέρως μάλιστα όταν στο νέο σχήμα που δημιουργείται εισρέουν και ξένα κεφάλαια. Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από «καλές ειδήσεις», οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν την εξαιρετικά αρνητική ψυχολογία που επικρατεί στην αγορά εδώ και πολύ καιρό. Ταυτοχρόνως, η
Ελλάδα χρειάζεται υγιείς τράπεζες οι οποίες να λειτουργούν με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια και όχι βάσει πελατειακών ή άλλων ειδικών σχέσεων. Προσοχή όμως! Για να φέρουν αποτελέσματα οι όποιες αποφασιστικές κινήσεις του ιδιωτικού τομέα και για να προσελκυσθούν ξένα κεφάλαια πρέπει να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της χώρας. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα δεν κάνουν τη δουλειά τους, δηλαδή δεν περιορίζουν το Δημόσιο για να μειωθούν τα ελλείμματα που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΣΙΓΟΥΡΑΤΖΗΣ Ο ΕΜΙΡΗΣ
Όποιοι ισχυρίζονται ότι ο Εμίρης του Κατάρ έκανε κάτι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνο συμμετέχοντας στον γάμο του ALFA-EUROBANK πέφτουν τελείως έξω.


Αυτή του η πρωτοβουλία είναι σχεδόν συντηρητική για τον συγκεκριμένο Εμίρη που κατά καιρούς έχει αψηφήσει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους!


Το 1997 μάλιστα έδωσε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες. Συγκριτικά με τότε σήμερα θα τον λέγαμε σιγουραντζή.


ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ




Ποιο καινούργιο;


Προχτές Κυριακή, μεγάλη αστική εφημερίδα, έχοντας πρώτο θέμα τη συγχώνευση Αλφαμπανκ - Γιούρομπανκ, έγραφε στο κύριο άρθρο της για το «καινούργιο που κυοφορεί η κρίση». Για τη συγκεκριμένη συγχώνευση τραπεζών, νομοτελειακή στον καπιταλισμό, και, μάλιστα, σε συνθήκες κρίσης που ωθούν στη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, πανηγυρίζουν οι αστοί, αφού συμβάλλει στην ενίσχυση του κεφαλαίου, γενικά, και στην αντιμετώπιση της κρίσης σε όφελός του. Αυτό είναι το μόνο που φέρνει μαζί με τα εντεινόμενα αντιλαϊκά μέτρα, και είναι τόσο παλιό όσο και ο καπιταλισμός. Επομένως η προπαγάνδα περί του «καινούργιου που κυοφορεί η κρίση», από τη σκοπιά των καπιταλιστών, και κάλπικη είναι, και αντιδραστική. Ο καπιταλισμός είναι παρασιτικός και ιστορικά ξεπερασμένος. Το μόνο καινούργιο που εγκυμονεί είναι η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, αλλά είναι υπόθεση της εργατικής τάξης να τη φέρει, ανατρέποντάς τον. Από τη συγχώνευση των δύο τραπεζών δε θα προκύψει κανένα όφελος για τους εργαζομένους τους, την καταχρεωμένη λαϊκή οικογένεια, τους μικρούς επιχειρηματίες, που θα αντιμετωπίσουν έναν πιο ισχυρό τοκογλύφο.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: