Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Ξέχειλη από οργή η Μεγαλόπολη και 4 υπουργεία το ΧΔΒΑ τους


Του ΝΙΚΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ


«Η κυβέρνηση είναι ανάλγητη απέναντι στο μέλλον του Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.


Δεν εκτιμά όσα αυτό έχει προσφέρει, περισσότερα από 40 χρόνια, στην εθνική οικονομία, με τη λειτουργία του ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ, με αντίτιμο την καταστροφή του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων.


Επιχειρεί τώρα την ολοκληρωτική εξαφάνιση κάθε πιθανότητας μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ύστερα από λίγα χρόνια που προβλέπεται η λήξη της λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής».


Οι Αρκάδες σταμάτησαν τον ταινιόδρομο της ΔΕΗ στα ορυχεία της Μεγαλόπολης, ως δείγμα αποφασιστικότητας





Τα ως άνω θυμόσοφα μας είπε ογδοντάχρονος Μεγαλοπολίτης, που επιθυμεί την ανωνυμία του. Συμμετείχε στη χθεσινή πρώτη κινητοποίηση των Μεγαλοπολιτών κατά του ενδεχόμενου κατασκευής Χώρου Διάθεσης Βιομηχανικών Αποβλήτων, σε παλιό ορυχείο της ΔΕΗ, κίνηση που θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο τη γη και τον αέρα του «πληγωμένου» Λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης.


Η αγανάκτηση ξεχείλισε στη Μεγαλόπολη, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της απελθούσας υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, που μία μέρα πριν εγκαταλείψει το υπουργείο της, υπέγραψε, μαζί με τους συναδέλφους της, της Υγείας, Α. Λοβέρδο, του Πολιτισμού, Π. Γερουλάνο και της Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδη, την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία εγκρίνεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δημιουργία του ΧΔΒΑ της ΔΕΗ, σε μια έκταση -κατ' αρχήν- 291 στρεμμάτων του εξαντλημένου ορυχείου της Θωκνίας.


Η έκταση βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, 3,5 χιλ. από την πόλη της Μεγαλόπολης, προκλητικά κοντά στον ποταμό Αλφειό και σίγουρα πάνω από την επιβεβαιωμένη από μελέτες του ΙΓΜΕ υπόγεια λιμνοδεξαμενή γλυκού νερού, που βρίσκεται στο υπέδαφος του Λεκανοπεδίου και σίγουρα τροφοδοτεί πηγές της Πελοποννήσου και όχι μόνο της περιοχής του! *

Δεν υπάρχουν σχόλια: