Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Χαστούκι στα μνημόνιά τους από το πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης

Απόφαση που δείχνει πως μπορεί και να μην είναι όλοι οι δικαστές καθεστωτικά υποχείρια Πολυεθνικών (λέγε με FORD) και Μνημονίων αλλά κρατήστε μικρό καλάθι. 


από την γνωστότατη εφημερίδα "πατρίς" της Κρήτης
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου δικαιώνει, σε πρώτη φάση, τους 17 εργαζόμενους του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. 


Προτάσσοντας ως όφειλε το Ελληνικό Σύνταγμα, βάζει φρένο  στις ...επιταγές του Μνημονίου και δικαιώνει, σε πρώτη φάση, τους εργαζομένους του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων, οι οποίοι είχαν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους από την υπερωριακή τους απασχόληση. 


Μάλιστα η απόφαση αυτή είναι η πρώτη πανελλαδικά και εκτιμάται ότι θα «ανοίξει» το δρόμο για ανάλογες διεκδικήσεις από άλλα σωματεία της χώρας.


Η υπόθεση αφορά στην σφοδρή δικαστική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κεντρικής διοίκησης της ΔΕΗ και εργαζομένων στα Λινοπεράματα μετά το «ραβασάκι» που τους απέστειλε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στο οποίο ρητώς αναφερόταν: «φέρτε πίσω τα λεφτά λόγω μνημονίου». Οι εργαζόμενοι, όπως έχει γράψει η «Π», απάντησαν με αγωγή αλλά και με ασφαλιστικά μέτρα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους.

Ειδικότερα η ΔΕΗ ζητούσε την επιστροφή μέρος των δεδουλευμένων τους σε σχέση με την υπερωριακή τους απασχόληση για το τετράμηνο από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2010, ενώ αξιώνει να μην τους πληρώσει τις υπερωρίες για το εξάμηνο από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2010.


Ανοίγει ο δρόμος για διεκδικήσεις και από άλλα σωματεία


Το δικαστήριο υποχρεώνει την ΔΕΗ να απέχει από την αξίωση της επιστροφής των καταβληθέντων χρημάτων υπερωριακής απασχόλησης για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου, ενώ διατάσσει σε περίπτωση τμηματικής παρακράτησης μέρους των χρημάτων αυτών, να επιστραφούν στους δικαιούχους σε εκτέλεση της αποφάσεως. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική απόφαση που αναμένεται να «ανοίξει» το δρόμο διεκδίκησης και για άλλα σωματεία.

Το σκεπτικό της απόφασης

Ενδεικτικό είναι το απόσπασμα του σκεπτικού της απόφασης που εξέδωσε η δικαστής για την επίμαχη υπόθεση. Χαρακτηριστικά αναφέρεται: « Πράγματι, η εκ μέρους της καθ’ ης αξίωση επιστροφής από τους αιτούντες του ποσών που έλαβαν για την παρασχεθείσα σε αυτήν υπερωριακή εργασία τους, έρχεται σε αντίθεση προς τις συνταγματικές Αρχές της ισότητας των πολιτών και της προστασίας της εργασίας που απορρέει ειδικότερα από το άρθρο 22 του Συντάγματος, στην παράγραφο 1 του οποίου ορίζεται ότι η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος και ότι όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για την παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: