Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Γάλλος επιχειρηματίας κατηγορεί την Κριστίν Λαγκάρντ για κατάχρηση εξουσίας

Λαμόγιο θα είναι δεν μπορεί έγραφα εχθές. Χαλίφησα στην θέση του Χαλίφη. (ανατρέξτε στις χθεσινές αναρτήσεις). 


Και πριν ο γάλος πετεινός λαλήσει τρις, την διερεύνηση πιθανής εμπλοκής της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε οικονομικό σκάνδαλο, ζήτησε ο Γάλλος επιχειρηματίας Ζαν-Μαρί ΚινΟ επιχειρηματίας.. 


Κατηγορεί δηλαδή την επικρατέστερη ως διάδοχο του Ντομινίκ Στρος Καν για ένα εκ των σοβαρότερων οικονομικών αδικημάτων στην Γαλλία. Κατάχρηση εξουσίας και συγκεκριμένα ότι διευκόλυνε την κρατική τράπεζα Caisse des Depots να αγοράσει το 25% της GRTgaz, εταιρείας δικτύου παροχής φυσικού αερίου της GDF
Suez (εταιρίας κοινής ωφέλειας), στις αρχές του χρόνου.


 Ωστόσο, αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε "μυθοπλασία" τις καταγγελίες του Κιν. (καμιά αμφιβολία δεν έτρεφα περί της αντίδρασης του γαλλικού υπουργείου οικονομικών..)

Αυτό έρχεται να προστεθεί ως   δεύτερη οσμή σκανδάλου που αφορά στην Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς ήδη η δικαιοσύνη διερευνά την εμπλοκή της στην υπόθεση με τον αμφιλεγόμενο πρώην επιχειρηματία, Μπερνάρ Ταπί, φίλο του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών προσέφυγε σε διαιτητικό δικαστήριο και όχι στην παραδοσιακή δικαιοσύνη προκειμένου να επιλυθεί η διαφορά του επιχειρηματία με την πρώην κρατική τράπεζα Credit Lyonnais σχετικά με την πώληση του ομίλου Αdidas το 1993- 1994. Από την πλευρά της η ίδια αρνείται ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρατυπία.

Ο Ζαν-Μαρί Κιν ζήτησε από τον εισαγγελέα Ζαν-Λουί Ναδάλ, που ερευνά και την άλλη υπόθεση κατά της Λαγκάρντ, να διενεργήσει έρευνα για τον ρόλο της στην πώληση μεριδίου της GRTgaz από την GDF Suez στην Caisse des Depots. Υποστηρίζει δε ότι η συναλλαγή περιελάμβανε τη χρήση δημοσίων πόρων για μία επένδυση η οποία -όπως τονίζει- δεν ήταν στρατηγικής σημασίας για την τράπεζα, αλλά ούτε προς το κοινό όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: