Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Σουδάν: Έπεσαν οι μάσκες της υποκρισίας..

Κοίτα μούτρα
Ρε καλώς τα παιδιά των λουλουδιών. Μόνο στα Μάταλα δεν είχε πάει να προσευχηθεί στο όνομα των χίπιδων το γνωστό καθήκι της κεντρικοευρωπαΪκής αλητοελιτοκρατίας και πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ Αλ Μπασίρ για να πείσει τον νότο της χώρας του ότι μόνο λουλούδια κρατά για να τους προσφέρει. Χθες όμως έριξε τις μάσκες και απείλησε με πόλεμο τους νότιους σε περίπτωση που δεν συμπεριληφθεί στο βορρά η πετρελαιοφόρος περιοχή Αμπγέι που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας.
Καιρό τώρα, ο Μπασίρ έπαιζε το ρόλο του «φιλειρηνικού» ηγέτη που τάχα είναι πρόθυμος να αγκαλιάσει τη δρομολογημένη ανεξαρτησία του νότου τον ερχόμενο Ιούλη. Ευελπιστούσε, ωστόσο, στην αναστολή της δίωξής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όπου κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου στην αχανή δυτική περιφέρεια της χώρας του Νταρφούρ, και στην πολιτική του «υστεροφημία» που μόνο καλή δε θα μπορούσε να είναι, αφού ο ίδιος είναι ένας από τους πρωτεργάτες του στυγνού δικτατορικού καθεστώς που κυβερνά το Σουδάν εδώ και δεκαετίες.
Τον πρόσφατο τσαμπουκά του τον πουλά εν ονόματι μιας μειοψηφικής φυσικά ομάδας νεόκοπων πλουτοκρατών που συγκροτήθηκε από τις εξαγωγές πετρελαίου της τελευταίας 15ετίας. Πρόκειται για την ομάδα που αν τελικά ανεξαρτητοποιηθεί ο νότος δίχως την εξασφάλιση από τον Βορά των σημαντικώτατων κοιτασμάτων του μαύρου χρυσού της περιοχής  θα ζητήσει το κεφάλι του υποτακτικού της
Αμπγέι επί πίνακι. Πρόβλεψη. Να είστε βέβαιοι ότι ο αιμοσταγής αυτός δικτάτορας θα ξεφύγει της τιμωρίας για τα εγκλήματά του απλώς επειδή αυτά πρόσθεσαν πλούτο στους παγκοσμιοποιημένους αφέντες οι οποίοι δεν εγκαταλείπουν τα κατοικίδια φύλακές τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: