Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Μέρες που είναι μας κολάζει γενικώς







Εντύπωση έχει προκαλέσει η απόφαση του BBC να επιλέξει την ελληνικής καταγωγής Δρ Φραντσέσκα Σταυρακοπούλου, άθεη θεολόγο να παρουσιάσει την primetime εκπομπή "The Bible's Buried Secrets".

Η Φ. Σταυρακοπούλου σοκάρει με τις απόψεις της (αλλά και με την θελκτική παρουσία της θα προσθέταμε εμείς) τους βαθιά θρησκευόμενους αφού υποστηρίζει ότι ο Θεός είχε σύζυγο και ότι οι σεξιστές μελετητές συκοφάντησαν άδικα την Εύα. (το εξαιρετικά σύγχρονο cherchez la famme της λέει μήπως κάτι;)

Στην εν λόγω εκπομπή η θεολόγος ισχυρίζεται ότι δεν ευθύνεται η Εύα για τη πτώση του ανθρώπου (προφανώς έκπτωση ήθελε να πει γιατί εκπτωτική είναι η πορεία του) και πως δεν ήταν αυτή η πρώτη γυναίκα στο κόσμο αφού η ιστορία του Κήπου της Εδέμ δεν ανήκει στο πρώτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης.

"Μη ξεχνάτε ότι οι βιβλικοί συγγραφείς είναι άνδρες και ο κόσμος μας είναι ανδροκρατούμενος", τόνισε προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, θεωρούνταν ιδιοκτησία. (τώρα για το ποιος είναι ιδιοκτησία ποιου καλλίτερα ρωτήστε ένα συζευγμένο)

Όπως σημειώνει η ιδέα ότι ο Θεός είχε μια γυναίκα βασίζεται σε βιβλικά κείμενα που αναφέρονται στην "Ασερά".

Σύμφωνα με τον Δρ Σταυρακοπούλου, Ασερά ήταν το όνομα μιας θεάς της γονιμότητας σε εδάφη που καλύπτονται σήμερα από τη σύγχρονη Συρία, και ήταν κατά το ήμισυ της "θείο ταίρι" με τον Θεό.

Η ελληνικής καταγωγής θεολόγος δηλώνει άθεη με έναν ευρύ σεβασμό για τη θρησκεία όχι μόνο τις αρχαίες θρησκείες αλλά και στις σύγχρονες.

"Μελετώντας τη Βίβλο, βλέπω αυτό που κάνω ως ακαδημαϊκός, και ως ακαδημαϊκός νομίζω πως η πίστη πρέπει να μένει έξω από πόρτα" δήλωσε.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Απ ότι βλέπω έχει σηκώσει μπαϊράκι για τα καλά η κυρία! Ήξερα ότι στις σχέσεις για όλα φταίει ο άντρας. Αλλά αποποίηση ευθυνών λόγο φύλλου, σε βιβλικό επίπεδο κι όλας;

"Ωρε που πάααμε!" όπως έλεγε και ο Αυλονίτης!

Αντι ΥΓ: Πάντως κακώς αφήνεται να εννοηθεί οτι οι γυναίκες ήταν πωλήτες δεύτερης κατηγορίας! Ως σύζηγοι υποτίθεται ότι ήταν υπό τον ανδρα (που θα πεί στην ιεραρχία της οικογένειας - όχι της κοινωνίας). Κατ τ' άλλα υπάρχουν ΑΠΕΙΡΑ παραδείγματατα οπου οι γυναίκες κατα περίπτωση ή κατα κανόνα θεωρούνταν αξιοσέβαστες τόσο ή και περισσότερο απο τους άντρες.