Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

ΠΙΟ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ !!!!!!!

 Ντράπηκε και η ντροπή με την ελληνική στάση αποχής που εξυπηρετούσε το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη • Οι φθηνές δικαιολογίες από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας και η αντίδραση από την αντιπολίτευση. 

 


Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ένα σημαντικό ψήφισμα για την ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. 

Η απόφαση ζητά επί της ουσίας από το Διεθνές Δικαστήριο να γνωμοδοτήσει επί των υποχρεώσεων του Ισραήλ έναντι των Παλαιστινίων, την ώρα που πληθαίνουν οι κατηγορίες κατά του Ισραήλ για εθνοκάθαρση, γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Το ψήφισμα που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Νορβηγίας πέρασε με 137 υπέρ, 12 κατά και 22 αποχές. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι υπέρ ψήφισαν και κράτη όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Γαλλία που έχουν ταχθεί αναφανδόν υπέρ της πολιτικής Νετανιάχου. Κι όμως η Ελλάδα προχώρησε σε μια κίνηση - ντροπή επιλέγοντας να απέχει από την ψηφοφορία, την ώρα που είναι ξεκάθαρο ότι το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον στραγγαλισμό από ανθρωπιστική βοήθεια ως ένα ακόμη όπλο κατά της Γάζας. 

Έωλες δικαιολογίες από τον πρέσβη 

Κι ενώ η χώρα δείχνει ακόμη και σε επίπεδο ΟΗΕ δεμένη και ταγμένη στο άρμα του Μπενιαμίν Νετανιάχου ήρθαν και οι... απαραίτητες διευκρινίσεις από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δικαιολογηθεί η αποχή. Ο πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διαδικασία επεξήγησης ψήφου τοποθετήθηκε ως εξής: 

Η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ζητείται συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή». 

 «Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη. Έτσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στη 10η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα υπερψήφισε τα δύο ψηφίσματα για την υποστήριξη της εντολής της UNRWA καθώς και για την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. 

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη καθώς και στη διεθνή κοινότητα να δώσουν συνέχεια στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώνονται στο σχέδιο, θα απέχουμε» ανέφερε. 

O κ. Σέκερης συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα «ως χώρα της περιοχής, αλλά και ως εισερχόμενο εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει έτοιμη να συνδράμει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή». Φάμελλος: Επιλέγουν την άνευ όρων στήριξη του Ισραήλ 

«Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς για τη χώρα, με την επιλογή της αποχής στην ψηφοφορία στο Διεθνές Δικαστήριο, για την υποχρέωση του Ισραήλ να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των άλλων κρατών απέδειξε για άλλη μια φορά ότι επιλέγει τη άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ ακόμα και απέναντι στη Διεθνή κοινότητα» σημείωσε σχετικά ο Σωκράτης Φάμελλος, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία. Χαρίτσης: 

Ντροπιαστική αποχή 

Το θέμα σχολίασε μέσω Χ ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς κατακεραυνώνοντας την ελληνική κυβέρνηση και καταγγέλλοντας ότι «για μια ακόμα φορά επιλέγει το δρόμο της κυνικής υποστήριξης προς το δολοφονικό έργο του κράτους του Ισραήλ. Πρόκειται για μια προκλητική στάση που φτάνει στο σημείο της άρνησης ακόμα και της άσκησης πίεσης για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας». 

Τι προβλέπει το ψήφισμα Πρακτικά η απόφαση του ΟΗΕ ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο να διευκρινίσει τι υποχρεούται να κάνει το Ισραήλ προκειμένου «να εγγυηθεί και να διευκολύνει την ανεμπόδιστη παράδοση βοήθειας που είναι απόλυτα απαραίτητη για την επιβίωση του άμαχου παλαιστινιακού πληθυσμού». 

 Αν και οι αποφάσεις του ΔΔ, του κορυφαίου δικαστικού οργάνου των Ηνωμένων Εθνών με έδρα τη Χάγη, είναι νομικά δεσμευτικές, ο θεσμός δεν έχει κανένα μέσο για την επιβολή της τήρησής τους. Ωστόσο, εντείνουν τη διπλωματική πίεση στο Ισραήλ. 

 Βασικά Σημεία 

1. Καταδίκη των Πρακτικών του Ισραήλ: Το ψήφισμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή, την επέκταση των εποικισμών, την προσάρτηση και τα διακριτικά μέτρα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αναγνωρίζει πρακτικές όπως η αναγκαστική μετακίνηση, η κατάσχεση γης και οι περιορισμοί στην κίνηση των Παλαιστινίων ως συστημική διάκριση και απαρτχάιντ. 

2. Απαιτήσεις προς το Ισραήλ: Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την παράνομη κατοχή εντός 12 μηνών, να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες και να διαλύσει τις σχετικές υποδομές. Ζητείται αποκατάσταση των ζημιών, επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και επαναπατρισμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους αρχικούς τόπους διαμονής τους. 

3. Υποχρεώσεις 'Αλλων Κρατών και Διεθνών Οργανισμών: Τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν ή να υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και καλούνται να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που συνδράμουν στην κατοχή. Οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, καλούνται να σεβαστούν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να μην συνεργάζονται με μέτρα που εκμεταλλεύονται τους πόρους ή αλλοιώνουν τη δημογραφία των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών. 

 4. Ανθρωπιστικές Ανησυχίες: Το ψήφισμα επισημαίνει την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και απευθύνει έκκληση για διεθνή στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης. 

5. Λογοδοσία και Δικαιοσύνη: Δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μέσω δίκαιων και ανεξάρτητων ερευνών και διώξεων. Προτείνεται η δημιουργία διεθνούς μηχανισμού αποκατάστασης και τεκμηρίωσης ζημιών που προκαλούνται από τις ενέργειες του Ισραήλ. 

6. Διεθνείς Διασκέψεις και Παρακολούθηση: Συγκαλείται διάσκεψη των Υψηλών Συμβαλλόμενων Μερών στις Συμβάσεις της Γενεύης για την επιβολή της εφαρμογής τους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Προτείνεται διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη και τη λύση των δύο κρατών. 

7. Μελλοντικές Ενέργειες: Ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση εντός τριών μηνών για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος. 

Η Γενική Συνέλευση επαναβεβαιώνει την ευθύνη της να ασχοληθεί με το ζήτημα της Παλαιστίνης και να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. 

Το ψήφισμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρκούς ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μέσω της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη και λογοδοσία, και υποστηρίζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση. 

Τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια: