Όσα όπλα και αν στείλετε θα καταστραφούν όπως τα προηγούμενα..
.........................
Διεθνή ανησυχία προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει με αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει με μεγάλη πιθανότητα σε εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου, με την Ρωσία να αφήνει εμμέσως να εννοηθεί ο πρώτος τρόπος που σκοπεύει να απαντήσει.
Η ανησυχία εκτοξεύθηκε, καθώς, λίγο μετά το σχετικό δημοσίευμα των The New York Times, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, ισχυρίστηκε ότι ανάλογη απόφαση έλαβαν σχεδόν «αυτόματα» η Γαλλία και η Βρετανία, για τα δικά τους ανάλογα όπλα που έχουν προμηθεύει στο Κίεβο.
Μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – πρωί Δευτέρας – δεν υπάρχει επίσημη θέση από τον Λευκό Οίκο, το Παρίσι και το Λονδίνο για τα δημοσιεύματα.
«Μυστήριο» για την απόφαση, πανηγυρίζει ο Ζελένσκι
Το γιατί ο Μπάιντεν επέλεξε αυτόν τον επικίνδυνο δρόμο, όντας τυπικά μόνο πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν μπορεί να εξηγηθεί από τους λόγους που προβλήθηκαν, δηλαδή την υπεράσπιση των τελευταίων ουκρανικών στρατευμάτων που απέμειναν στο Κουρσκ, ώστε το Κίεβο να διατηρήσει ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» ανταλλαγής εδαφών, σε κάποια συμφωνία.
Είναι όντως δύσκολο να γίνει πιστευτό ότι το διακύβευμα είναι ακόμη και παγκόσμια σύγκρουση, για ελάχιστα τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής γης, όταν εδώ και δύο χρόνια η Ρωσία έχει κατακτήσει τουλάχιστον το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, μαζί με τα 8 εκατομμύρια του πληθυσμού του.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι εμφανίστηκε να επιβεβαιώνει την είδηση για την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ, αν και δήλωσε ότι οποιαδήποτε απόδειξη για αυτήν την αλλαγή θα προκύψει στο πεδίο της μάχης, εάν και όταν χρησιμοποιηθούν οι πύραυλοι. «Σήμερα (σσ: χθες) υπάρχει πολλή συζήτηση στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με το ότι λαμβάνουμε άδεια για αντίστοιχες ενέργειες. Αλλά τα πλήγματα δεν πραγματοποιούνται με λόγια. Τέτοια πράγματα δεν ανακοινώνονται. Οι πύραυλοι θα μιλήσουν από μόνοι τους. Σίγουρα θα μιλήσουν», δήλωσε ο Ζελένσκι.
Ρωσία: Ήδη καταστρέφουμε δυτικά όπλα
Σε κάθε περίπτωση, η αντίδραση της Ρωσίας ήταν μάλλον «χαλαρή». Τη νύχτα της Κυριακής, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, παρέμπεμψε στις δηλώσεις του Πούτιν τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις οποίες σχολίαζε το ενδεχόμενο που έγινε πραγματικότητα χθες.
Tότε, ο Ρώσος πρόεδρος είχε πει, ότι το να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα άλλαζε την ίδια την ουσία, τη φύση της σύγκρουσης.
«Θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις με βάση τις απειλές που θα προκύψουν», είχε προθέσει. «Μιλάμε για απόφαση που θα εξετάσει αν οι χώρες του ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα σε μια στρατιωτική σύγκρουση ή όχι».
Την Δευτέρα το πρωί τα πράγματα άρχισαν να ξεκαθαρίζουν από την ρωσική πλευρά, τουλάχιστον κατά ένα μικρό μέρος τους, σε ό,τι αφορά τα πρώτα μέτρα που πρόκειται να λάβει.
Μιλώντας στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο Βίκτορ Μπόνταρεφ, πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Ασφάλειας του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, σχολιάζοντας την απόφαση των ΗΠΑ, είπε, ότι οι διαδρομές των δυτικών στρατιωτικών προμηθειών για τον ουκρανικό στρατό είναι γνωστές στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, οπότε τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα είναι εξίσου νόμιμος στόχος για τη Ρωσία όπως και άλλοι τύποι όπλων.
«Για τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, η υλικοτεχνική υποδομή για την εξασφάλιση και την εξυπηρέτηση των στρατιωτικών προμηθειών του ουκρανικού στρατού είναι γνωστή εδώ και καιρό. Ως εκ τούτου, τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς θα αποτελέσουν εξίσου στόχο με όλους τους άλλους στόχους στους οποίους εξασκούμαστε τακτικά (…) Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία διαθέτει αρκετά προηγμένα μέσα για να αποκρούσει επιθέσεις από οποιοδήποτε είδος όπλων, συμπεριλαμβανομένων των όπλων μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε ο Μπόνταρεφ.
Όπως σημείωσε ο αξιωματούχος, οι συνέπειες μιας πιθανής εκτόξευσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία ή πέρα από τα σύνορά της περιγράφονται λεπτομερώς στο νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας, «με το οποίο, χωρίς αμφιβολία, έχουν ήδη εξοικειωθεί όλες οι υπηρεσίες πληροφοριών και τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη».
Σύμφωνα με τον Μπόνταρεφ, η απόφαση για τη δυνατότητα χρήσης όπλων μεγάλου βεληνεκούς βαθιά μέσα στη Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε από τους ίδιους τους Αμερικανούς. «Οι ίδιοι οι Αμερικανοί ήταν οι εμπνευστές αυτής της ιδέας, η οποία άρχισε να διαδίδεται μέσω του Ζελένσκι πριν από μερικούς μήνες, όπως ακριβώς και η ιδέα της προμήθειας μαχητικών F-16 στην Ουκρανία. Και κατά την περίοδο της αλλαγής της εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται ακόμη και προς όφελός τους: δημιουργούν πρόβλημα τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος θα κληθεί να το αντιμετωπίσει αργότερα», κατέληξε.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει σε μάς»
Η Ουκρανία «μπορεί να υπολογίζει» στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά τις «φρικτές» επιθέσεις που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον του ενεργειακού δικτύου της, στις οποίες οι Ουκρανοί ανέφεραν ότι έχασαν τη ζωή τους πάνω από δέκα άνθρωποι, δήλωσε την Κυριακή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Είδαμε αυτές τις φρικτές επιθέσεις, φρικτές, που εξαπέλυσε τη νύχτα η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο βραζιλιάνικο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews.
«Θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε στο Ρίο ντε Ζανέιρο, την παραμονή της συνόδου της G20. «Η Ουκρανία μπορεί να υπολογίζει σ’ εμάς», τόνισε.
«Θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας έναντι των Ουκρανών, δηλαδή θα τους επιτρέψουμε να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο αντίστασης, παραδίδοντας όπλα, εξοπλισμούς», είπε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο Μπουένος Άιρες, προτού αναχωρήσει από την Αργεντινή για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο της G20.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «δεν θέλει ειρήνη» με το Κίεβο και «δεν είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί», έκρινε.
Μετά την επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες χθες Κυριακή, «μιας από τις πιο σφοδρές από την έναρξη της σύρραξης», ο Μακρόν δήλωσε πως «πιστεύω πως είναι σαφές ότι η πρόθεση του προέδρου Πούτιν είναι να κλιμακώσει» τον πόλεμο.
«Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα – άμεσα», ανέφερε ο απερχόμενος επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.
Πρόκειται για «προτεραιότητα που θα παρουσιάσω στους υπουργούς» Εξωτερικών της ΕΕ κατά το σημερινό συμβούλιό τους στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε μέσω X.
Με την «μαζική» επίθεσή της με πυραύλους και drones η Ρωσία ήθελε «να τρομοκρατήσει τους πολίτες σε όλη την Ουκρανία» και να πλήξει «συγκεκριμένα τις ενεργειακές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, καθώς πλησιάζει ο χειμώνας», ανέφερε ακόμη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου