Ληξάσης της συμβάσεως με την Ρωσία η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένων ημών της σωστής πλευράς της ιστορίας) θα στεγνώσει από καύσιμα. Και σε ότι αφορά τους υπολοίπους στ' @ρχίδ#α μου. Το ερωτηματικό τίθεται επί της επικείμενης συμφωνίας κερκόπορτα μεταξύ: Της Ρωσίας και της Τουρκίας για την δημιουργία ενεργειακού κέντρου εφοδιασμού της παρακμάζουσας Ηπείρου.. Να σας πω εγώ: Λουκέτο στο μπουρδέλο της ακροδεξιάς..
Στο τέλος του έτους λήγει η 5ετής σύμβαση μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, με σημαντικές επιπτώσεις για τις υπόλοιπες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου σε ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το φυσικό αέριο συνέχισε να ρέει μέσω του αγωγού και μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί κάποια σημαντική διακοπή. Και μάλιστα σε χώρες όπως η Ελλάδα, το ρωσικό φυσικό αέριο εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ενεργειακό μείγμα, αν και στη χώρα μας δεν εισέρχεται μέσω του ουκρανικού αγωγού, αλλά μέσω του Turkstream.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο του ορυκτού καυσίμου που εισάγουμε (φυσικό αέριο και LNG) το περίπου 60% είναι ρωσικής προέλευσης.
Το τέλος της σύμβασης διαμετακόμισης θα σηματοδοτήσει μια αλυσιδωτές αντιδράσεις, επειδή το αέριο που διέπεται από τη συγκεκριμένη συμφωνία αντιπροσωπεύει επί του παρόντος το ήμισυ των υπόλοιπων εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την ΕΕ και το ένα τρίτο των συνολικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG.
Μέσα στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την διάθεση εναλλακτικών διαδρομών η Τουρκία επιθυμεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, και σύμφωνα με αναλυτές δεν αποκλείεται να παρέχει στη Μόσχα την «κερκόπορτα» που χρειάζεται για να διαθέσει το αέριό της στην Ευρώπη.
Ήδη από το 2023 ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν εκφράσει ανοικτά τη διάθεσή τους για συνεργασία, προαναγγέλλοντας τη δημιουργία ενός ενεργειακού κέντρου φυσικού αερίου στη γείτονα χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου