Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ο ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ

 Ξεκάθαρη γενοκτονία δια μέσου ενός λιμού !!!!!!!!!!!!!!!!!

 ........


 

του Αντρέ Ντέιμον 

Ο Μίκαελ Φακρί, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το Δικαίωμα στην Τροφή, δημοσίευσε έκθεση στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι προβαίνει σε «σκόπιμη λιμοκτονία» των Παλαιστινίων στη Γάζα ως μέσο εξόντωσής τους και προσάρτησης της γης τους. «Το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε μια επιχείρηση λιμοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού, η οποία αποδεικνύει την πρόθεση για γενοκτονία και εξόντωση», αναφέρει ο Φακρί στην έκθεσή του. 

«Ποτέ στη μεταπολεμική ιστορία ένας πληθυσμός δεν έχει πεινάσει τόσο γρήγορα και τόσο ολοκληρωτικά όσο τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα». Η έκθεση συνεχίζει: «Στις 9 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ ανακοίνωσε την εκστρατεία πείνας κατά της Γάζας. 

Μέχρι τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, το 80% των ανθρώπων στον κόσμο που βίωναν πείνα ή καταστροφική πείνα ήταν από την Παλαιστίνη». Η έκθεση του εισηγητή του ΟΗΕ αποτελεί κατηγορητήριο όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Καναδά, που χρηματοδότησαν, εξόπλισαν και συνεχίζουν να υπερασπίζονται πολιτικά τη γενοκτονία. 

Ο Φακρί διορίστηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ως επικεφαλής ερευνητής, γνωστός και ως ειδικός εισηγητής, για το δικαίωμα στην τροφή το 2020. Είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον. 

Από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε τη γενοκτονική του επίθεση πέρυσι, έχει επιβεβαιωθεί ότι 34 Παλαιστίνιοι πέθαναν από την πείνα, ενώ ολόκληρος ο πληθυσμός δεν έχει επαρκή τροφή. Το 90% αναφέρει ότι πεινάει για 24 ώρες ή περισσότερο Σε μια ανάρτηση στο Χ, ο Φακρί σημείωσε: «Στη Γάζα, ο υποσιτισμός, η πείνα και οι ασθένειες σκοτώνουν περισσότερους ανθρώπους από τις βόμβες και τις σφαίρες». 

Ο Φακρί ρωτά, «Γιατί συμβαίνει αυτό; Πρόκειται για τη γη. Το 2023, το Ισραήλ κατέλαβε περισσότερη παλαιστινιακή γη από οποιαδήποτε άλλη χρονιά τα τελευταία 30 χρόνια. 

Το Ισραήλ θέλει να διαγράψει τους Παλαιστίνιους από την πατρίδα και το έδαφός τους και να τους αρνηθεί το δικαίωμά τους να επιστρέψουν στην Παλαιστίνη». Η έκθεση του Φακρί υποστηρίζει ότι ο λιμός είναι πάντα σκόπιμος, επειδή η ανθρωπότητα παράγει περισσότερα από τα απαραίτητα τρόφιμα για να ταΐσει όλους. Δηλώνει: 

«Ο κόσμος παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει 1,5 φορά το σημερινό πληθυσμό, και παρόλα αυτά η επικράτηση της πείνας, του υποσιτισμού και του λιμού αυξάνεται. Η πείνα και ο λιμός δεν είναι προβλήματα παραγωγής- προκαλούνται πάντα από πράξεις και παραλείψεις που στερούν από τους ανθρώπους την πρόσβαση στην τροφή». 

Η επιχείρηση πείνας του Ισραήλ ανακοινώθηκε από τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ στις 9 Οκτωβρίου, ο οποίος δήλωσε: «Δεν θα υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα, καύσιμα, τα πάντα είναι κλειστά», επειδή «πολεμάμε ανθρώπινα ζώα και ενεργούμε αναλόγως».Νυν και πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η μαζική πείνα και η διασπορά ασθενειών είναι οι στόχοι και όχι τα υποπροϊόντα της ισραηλινής πολιτικής. 

Τον Νοέμβριο, ο Γιόρα Έϊλαντ, πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι «οι σοβαρές επιδημίες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας θα φέρουν πιο κοντά τη νίκη και θα μειώσουν τις απώλειες μεταξύ των στρατιωτών των IDF», προσθέτοντας ότι ο στόχος του Ισραήλ δεν είναι «η απλή θανάτωση περισσότερων μαχητών της Χαμάς» αλλά «η μη αναστρέψιμη βλάβη στις οικογένειές τους».

Σχολιάζοντας αυτές και άλλες δηλώσεις, η έκθεση του Φακρει: 

«Το Ισραήλ κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του να λιμοκτονήσουν όλοι στη Γάζα, εφάρμοσε τα σχέδιά του και, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιούργησε λιμό στη Γάζα. Η παρακολούθηση της γεωγραφίας της τακτικής λιμοκτονίας του Ισραήλ παράλληλα με τις δηλώσεις των Ισραηλινών αξιωματούχων επιβεβαιώνει την πρόθεσή του. 

Το Ισραήλ ξεκίνησε με μια ολοκληρωτική πολιορκία που αποδυνάμωσε όλους τους Παλαιστίνιους στη Γάζα. 

Στη συνέχεια, το Ισραήλ χρησιμοποίησε την πείνα για να προωθήσει τη βίαιη μετακίνηση, τη βλάβη και το θάνατο στο βορρά, ωθώντας τους ανθρώπους στο νότο, μόνο και μόνο για να λιμοκτονήσουν, να βομβαρδιστούν και να σκοτώσουν ανθρώπους σε νεοδημιουργηθέντα στρατόπεδα προσφύγων στο νότο» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: