Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

ΗΠΑ: ΒΑΝΑΥΣΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ

 Οι μάσκες έπεσαν!! Η Αμερικανική META (Facebook και Instagram) αποκλείει από τις πλατφόρμες της την πρόσβαση στα Ρωσικά Μέσα Ενημέρωσης. Απόφαση που απαλλάσσει ως αστείο παιδικό παιχνίδι τη Σοβιετική λογοκρισία..



Η απαγόρευση ανακοινώθηκε μέσα σε ένα πλαίσιο όπου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Α. Μπλίνκεν, μίλησε για «αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες του ρωσικού μέσου ενημέρωσης Russia Today (RT), το οποίο έχει μετατραπεί σε «παρακλάδι» των ρωσικών υπηρεσιών Πληροφοριών».

αράλληλα, πριν από 15 ημέρες οι αμερικάνικες αρχές με την υποψία της «ρώσικης εισβολής και ξένης παρέμβασης» στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές παρουσίασαν μια σειρά από κυρώσεις και ποινικές διώξεις, ενώ θυμίζουμε πως τις προηγούμενες ημέρες οι ΗΠΑ επέβαλλαν έξι κυρώσεις σε έξι στελέχη της ρώσικης κρατικής τηλεόρασης «Russia Today».

Από την πλευρά του το δίκτυο Russian Today έχει σχολιάσει ειρωνικά αυτές τις δηλώσεις και κατηγορεί τις ΗΠΑ για την παρεμπόδιση της λειτουργίας του σαν δημοσιογραφικός οργανισμός, αλλά και η υπουργός Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα, σχολίασε πως «Πιστεύω ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο επάγγελμα στις ΗΠΑ: Ειδικός στις κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας».

Ενώ, λοιπόν ο έλεγχος της πληροφορίας και της προπαγάνδας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, με μέτρα να παίρνονται απ' όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση τέτοιου είδους «ειδήσεις» γκρεμίζουν το αφήγημα περί «δημοκρατικής και ολόπλευρης ενημέρωσης», αλλά και «ελεύθερης πρόσβασης», χωρίς λογοκρισία στις αμερικάνικες πλατφόρμες ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Άλλωστε, ο επικεφαλής της Meta, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει παραδεχθεί πως «ενέδωσε» στις πιέσεις του Αμερικάνου προέδρου Τζο Μπάιντεν για λογοκρισία περιεχομένου και στις δύο πλατφόρμες, κυρίως κατά την περίοδο της πανδημίας. Τώρα σε περίοδο ιμπεριαλιστικού πολέμου το μόνο σίγουρο είναι ότι οι «πιέσεις» αυξάνονται...

Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι στην ενημέρωση επικρατεί το μονοπώλιο της πληροφόρησης στις υπηρεσίες του συστήματος της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων, από εταιρίες κολοσσούς που διαχειρίζονται έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών και προσωπικών δεδομένων και δραστηριοποιούνται πλάι-πλάι με τις αστικές κρατικές υπηρεσίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: