Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

ΕΡΧΕΤΑΙ ΛΙΜΟΣ ..

 Έρχεται λιμός και οι κώλοι θα πιάσουν αράχνες από την πείνα. Το επαναλαμβάνω σε κάθε ευκαιρία μήπως και εξέλθετε της χασμωδίας σας και στείλετε στον διάβολο τα Εοκικά υποπόδια, που κατέστησαν βασικό εν ανεπαρκεία αγαθό την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή. Για να κάνουν βαριά βιομηχανία τα τσολιαδάκια 




«Όσοι κτηνοτρόφοι αναγκαστούν να θανατώσουν τα ζώα τους λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων έχουν τελειώσει, δεν πρόκειται να συνεχίσει, τα παρατάει, αυτός είναι ο κανόνας!».

Τα παραπάνω δήλωσε στο Πριν ο γιαννιώτης κτηνοτρόφος και συνδικαλιστής Μιχάλης Τζίμας, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο χώρο της κτηνοτροφίας που μετρά ένα ακόμα πλήγμα, μετά την καταστροφή της κακοκαιρίας Ντάνιελ στη Θεσσαλία.


Κρούσματα πλέον έχουν καταγραφεί από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, ενώ μεγάλες είναι οι απώλειες στην Θεσσαλία. Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν θανατωθεί πάνω από 20,000 αιγοπρόβατα. Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για τη σφαγή ζώων, αυτή απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ.Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας.

Οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι βιώνουν πολύ δύσκολες ημέρες και μεγάλη αγωνία μήπως εμφανίσει κάποιο κρούσμα η μονάδα τους. Μέχρι στιγμής η απώλεια στην αγορά (από τη θανάτωση, αλλά κυρίως από την αδυναμία διάθεσης σφάγιων) υπολογίζεται σε τιμές λιανικής ότι προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ εάν η αποτίμηση γίνει σε όρους εστίασης το συνολικό κόστος είναι υψηλότερο. Αυτήν τη στιγμή στην εγχώρια αγορά δεν διατίθεται ελληνικό αρνί ή κατσίκι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (19/8/2024) του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Εξαίρεση αποτελούν τα αρνιά Ισπανίας και Ρουμανίας (χωρίς κεφάλι – συκωταριά), με τις τιμές χονδρικής να διαμορφώνονται στα 11 ευρώ, ενώ στα γιδοπρόβατα η διάθεση είναι μόνο από Ισπανία, με τη μέση τιμή στα 5,3 ευρώ.

Όπως επισημαίνει ο Μ. Τζίμας το πρόβλημα είναι δομικό, καθώς εισαγωγές πάντα θα υπάρχουν αφού δεν υπάρχει επάρκεια ελληνικού κρέατος και οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους και να ανακάμψει η ελληνική κτηνοτροφία. «Πήραν τους λιγοστούς –μόλις δύο- κτηνιάτρους από την Ήπειρο και τους έστειλαν στη Θεσσαλία», είπε χαρακτηριστικά, σε μια πολιτική που αντιγράφει το μοντέλο των ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία!

Όσον αφορά για το ξέσπασμα και την εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων, ο Μ. Τζίμας τόνισε ότι «δε γίνονται έλεγχοι και οι αρχές περιμένουν πότε θα προκύψει το πρόβλημα για να δουν τι θα κάνουν. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι υποστελεχωμένες, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, όσοι εργάζονται δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες, οι έλεγχοι είναι ελλιπείς ενώ υπάρχουν και τα φαινόμενα του… λαδώματος» όπως είπε χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια: