Χιλιάδες είναι οι συνομωσιολογικές μαλακίες, που έχουν διαχυθεί σε σχέση με το κόστος, των ολυμπιακών του 2004, αλλά: Το μαύρο κουτί της αλήθειας μιας ανώμαλης προσγείωσης εξ αιτίας μιας με δανεικά φτερά υπερπτήσης, δεν θ' ανοίξει ποτέ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 σημάδεψαν ανεξίτηλα την Αθήνα αλλά και συνολικά τη χώρας.
Ακόμα και σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, το «μαύρο κουτί» της σπατάλης και του πραγματικού «οικονομικού αποτυπώματος» των αγώνων παραμένει εν πολλοίς αδιευκρίνιστο.
Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά το 2004, γράφει ο Μάκης Γεωργιάδης το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, επί κυβέρνησης Σαμαρά, αποτίμησε το κόστος σε κάτι παραπάνω από 8,5 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η έκθεση του ΙΟΒΕ, τον Μάρτιο του 2014, όπου παρατίθενται ανάλογα αποτελέσματα.
Η ίδια η ΝΔ, ωστόσο, ως νέα κυβέρνηση τότε, τον Οκτώβριο του 2004, κατηγορούσε τις κυβερνήσεις Σημίτη για σπατάλες και υπερβολική διόγκωση του αρχικού προϋπολογισμού και ανέβαζε το κόστος σε 10 δισ. ευρώ.
Το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε τότε ότι οι αγώνες κόστισαν …μόλις έξι δισ. ευρώ!
Στην αντιπαράθεση που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια εμφανίστηκαν εκτιμήσεις για δέκα, 13 έως και 27 δισ. ευρώ. Παραμύθια που αποκρύπτουν την αλήθεια που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ στην ολότητά της.
Το βέβαιο είναι ότι το αφήγημα της «ισχυρής Ελλάδας» του εκσυγχρονισμού βούλιαξε μόλις πέντε χρόνια αργότερα και στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε -ως έναν βαθμό- η μεγαλομανία της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σήμερα, το αφήγημα αυτό σαπίζει μαζί με τα τσιμεντένια κουφάρια των Ολυμπιακών Ακινήτων και του στεγάστρου Καλατράβα με τα στατικά προβλήματα και το χαμένο… manual!
Μπορεί όλα αυτά να προκαλούν κλαυσίγελο, στην πραγματικότητα, όμως, αποτελούν ύβρι.
Ύβρι καταρχάς για τους (επισήμως) 13 νεκρούς εργάτες και συνολικά 17, με τους τέσσερις που σκοτώθηκαν σε συνδεδεμένα έργα. Το αίμα των αθώων πότισε τα θεμέλια των έργων.
Το τρίπτυχο σπατάλη, μίζες και υπέρογκες προμήθειες σε ημέτερα συμφέροντα, σε παλιά και νεότερα «τζάκια», καθώς και η επιβολή συνθηκών γαλέρας σε μια χώρα που γέμισε εργασιακά κάτεργα, απογείωσε την κερδοφορία των επιχειρήσεων που ενεπλάκησαν με τους αγώνες και γενικά της εγχώριας αλλά και διεθνούς ολιγαρχίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου