Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: 40 ΧΡΟΝΙΑ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

 Μια είναι η απάντηση που αφορά άμεσα αυτό το σίχαμα των σιχαμάτων: Τραπεζίτες και κυβερνήσεις, που λυσσούν να παραμείνουν στην εξουσία επί μιας υποτίθεται πτωχευμένης χώρας, ή τα περιθώρια του πλιάτσικου δεν έχουν εξαντληθεί, ή τρέμουν την στενή. Τρίτον τι κατά τα πολιτικά μαθηματικά αποκλείεται. 



Λιτότητα δίχως τέλος «υπόσχεται» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Σε άρθρο του στο περιοδικό της βουλής Επί του… Περιστυλίου, ο Γιάννης Στουρνάρας έγραψε πως θα χρειαστούν ακόμα 40 χρόνια για να φτάσει το δημόσιο χρέος στο 60% του ΑΕΠ της Ελλάδας, όπως ήταν το 1974! 

Κι αυτό με την προϋπόθεση πως θα υπάρχουν κάθε χρόνο «αιματηρά» πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ και «θα προχωρήσουν αποφασιστικά ορισμένες βασικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή μέτρα-τομές σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. 

Αλλά και όσον αφορά τα εισοδήματα, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε πως θα χρειαστούν ακόμα 20 χρόνια για να πλησιάσει η Ελλάδα στο 90% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ΕΕ, όπου βρισκόταν πριν από 20 χρόνια. Κι αυτό μάλιστα με μια προϋπόθεση: ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα υπερβαίνει κατά 1,5% τον αντίστοιχο της ΕΕ, κάτι που θεωρεί πως δεν είναι σίγουρο.

Είναι εντυπωσιακό το πως οι εκπρόσωποι του «Μένουμε Ευρώπη» και παραμένουμε δεμένοι στο σύστημα, που διαρκώς κινδυνολογούν για ενδεχόμενο ρήξης με την ΕΕ και τα μεγάλα συμφέροντα, παραδέχονται πως το μέλλον για εργαζόμενους και νεολαία είναι μια πορεία σε ένα σκοτεινό τούνελ περικοπών, αναδιαρθρώσεων και φτώχειας. 

Η εικόνα της υπερφορολόγησης, που αποτελεί προϋπόθεση για τα πλεονάσματα (και ταυτόχρονα μειώνει το εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών και αυξάνει τις τιμές) είναι έκδηλη και το πρώτο εξάμηνο του 2024: Το πρωτογενές πλεόνασμα απογειώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ, 1,7 δισ. πάνω από το φετινό στόχο και 800 περίπου εκατ. πάνω από πέρσι. Οι φόροι έφτασαν τα 29,2 δισ. ευρώ, 4,5% πάνω από τον στόχο. Απ’ αυτά, 11,9 δισ. ευρώ προέρχονται από ΦΠΑ…

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: