Πέμπτη 30 Μαΐου 2024

ΠΙΟ ΗΛΙΘΙΟΣ ΑΠΟ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΠΕΘΑΙΝΕΙΣ

Ρε άγχος κι αγωνία των κενών περιεχομένου περικεφαλαιών ν αποδείξουν πως ένα τσούρμο ελλήνων έφτασε ως εκεί που πήγε ο Κορτέζ (τον μπερδεύουν με τον Κολόμβο) γιατί βγήκε μία με τον μαίανδρο στα πέτα της, αλλά φόλα για εθνικιστικούς αρουραίους η δουλειά 


 

Η φωτογραφία δεν απεικονίζει γυναίκα των Ναβάχο ή άλλης φυλής ιθαγενών της Αμερικανικής ηπείρου, αλλά γυναίκα από τις Φιλιππίνες με μικτή καταγωγή από Κίνα και Φιλιππίνες. 

Το μοτίβο του μαιάνδρου που εμφανίζεται στο πέτο της δεν υποδεικνύει σχέση της γυναίκας με την αρχαία Ελλάδα καθώς, πέρα από την αρχαία Ελλάδα, το μοτίβο του μαιάνδρου εμφανίζεται σε διάφορες παραλλαγές του σε πολλούς πολιτισμούς, ανάμεσά τους και η Κίνα. 

 Μεγάλη διάδοση, με χιλιάδες κοινοποιήσεις, γνωρίζει τα τελευταία χρόνια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφία που, σύμφωνα με το κείμενο που τη συνοδεύει, απεικονίζει μια ιθαγενή της βόρειας Αμερικής να φορά ρουχισμό με τον αρχαιοελληνικό μαίανδρο στο πέτο. 

Το κείμενο των αναρτήσεων αναφέρεται στην πιθανότητα η εικόνα αυτή να σχετίζεται με την ανακάλυψη της Αμερικής από Έλληνες, αναφέροντας χαρακτηριστικά αν «ακόμα πιστεύουμε πως ο Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική». 

Ωστόσο, όπως θα εξετάσουμε στη συνέχεια, η γυναίκα που απεικονίζεται στην εικόνα δεν σχετίζεται με την Αμερικανική ήπειρο αλλά ούτε και με την Ελλάδα. : Η υπό εξέταση εικόνα είναι η ακόλουθη: Τι ισχύει Χρησιμοποιώντας την υπηρεσία αντίστροφης αναζήτησης εικόνων της Google, διαπιστώσαμε πως η εν λόγω φωτογραφία βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της wikimedia, με όνομα αρχείου “Pinayavatar.jpg” ενώ στο ιστορικό βλέπουμε πως η φωτογραφία αρχικά αναρτήθηκε σε χαμηλή ποιότητα στις 2 Ιανουαρίου του 2007, και ανανεώθηκε με φωτογραφία υψηλότερης ποιότητας στις 23 Νοεμβρίου του 2020: 

Πηγή εικόνας: Wikimedia 

Στην ίδια σελίδα, βλέπουμε πως η εικόνα χρησιμοποιείται σε διάφορες σελίδες της Wikipedia, σε διαφορετικές γλώσσες, αλλά και σε κατηγορία με όνομα “Abaniko“. Πρόκειται για το όνομα ενός παραδοσιακού είδους βεντάλιας, την οποία φαίνεται να κρατά η γυναίκα στη φωτογραφία. Η βεντάλια αυτή συχνά συνόδευε την παραδοσιακή Φιλιππινέζικη ενδυμασία baro’t saya. Επιπροσθέτως, στην αγγλική έκδοση της Wikipedia, η υπό εξέταση φωτογραφία χρησιμοποιείται σε αρκετές σελίδες που αφορούν τις Φιλιππίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: