Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

NEA KΡΙΣΗ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΗ ΠΟΡΤΑ

 Το καμπανάκι το έχω χτυπήσει προ καιρού με σειρά αναρτήσεων..Το ευρωμπορντέλο τελεί υπό κατάρρευση αλλά εμείς πορευόμαστε στο σωστό μονοπάτι της ιστορίας. Διερωτηθήκατε ποτέ αν η ιστορία το γνωρίζει;



Έρχεται κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου με βαθιές συνέπειες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τονίζει η Eurointelligence 

 Πρόκειται για άκρως δυσοίωνη εκτίμηση του αναλυτή Wolfgang Münchau για το μέλλον της Ευρώπη, ο οποίος επισημαίνει ότι η επόμενη οικονομική κρίση είναι πάρα πολύ κοντά. 

Μια κρίση που θα ξεκινήσει από τη Γαλλία και την Ιταλία. Άκρως δυσοίωνη εκτίμηση για το μέλλον της Ευρώπης 

Το επιτελείο εξηγεί ότι γενικώς ήταν συγκρατημένο όσον αφορά στις προειδοποιήσεις του για οικονομικές κρίσεις, και υπογραμμίζει ότι η κύρια εξαίρεση ήταν η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η «ξαδέρφη« της, η κρίση κρατικού χρέους της ευρωζώνης.

 Όμως, περίπου 15 χρόνια αργότερα, το think tank σημειώνει ότι βλέπει μια άλλη οικονομική κρίση να βρίσκεται στην Ευρώπη: μια κρίση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και πολιτικού μοντέλου με βαθιές συνέπειες για τη δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 

 Σύμφωνα με το Eurointelligence το μεγάλο πρόσημα είναι η υπέρβαση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στη Γαλλία και την Ιταλία, πάνω από 7% και πάνω από 5% για το 2024 αντίστοιχα. Αυτοί οι αριθμοί είναι σύμπτωμα, όχι αιτία. 

Πίσω από αυτά κρύβεται η έλλειψη οικονομικής ανάπτυξης που απαιτείται για τη διατήρηση του κοινωνικού μοντέλου της Ευρώπης. Η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική από αυτή της Γαλλίας ή της Ιταλίας, και όμως η Γερμανία πλήττεται από το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. 

Η κατάρρευση του κατασταλτικού αλλά χωρίς χρέη καθεστώτος του Nicolae Ceaucescu στη Ρουμανία θα πρέπει να χρησιμεύσει ως μάθημα ότι δεν είναι ο όγκος του χρέους που καθορίζει τη βιωσιμότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: