Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

ΑΚΤΗ ΣΑΛΑΝΤΙ (ΒΙΝΤΕΟ)

 Συγκινήθηκα.. Διασταυρώθηκα στο διαδίκτυο με ένα μαγνητοσκοπημένο θέμα το οποίο: κατά το 1979 κράτησε, την Ερμιονίδα στα πρωτοσέλιδα όλου του Τύπου της εποχής, επί δέκα ημέρες στην επικαιρότητα. 

Πρωταγωνιστές ένας ξενοδόχος (Μπαντουδάκης) και σύζυγος μιας καλής φίλης, εξαιρετικής ηθικής και κορυφαίας μελωδού του νέου κύματος, της Πόπης της Αστεριάδη, η πανικόβλητη κυβέρνηση, δυο τρεις μητροπολίτες – ο ένας από την Σάμο—τον νομάρχη της περιοχής, και κατοίκους χωριού Διδύμων παραπλεύρως του ξενοδοχείου Ακτή Σαλάντι διχασμένους. 

 (η εικόνα επί της οθόνης από την πισίνα του ξενοδοχείου μ εμένα στ' αριστερά σε βρεφονηπιακή δημοσιογραφική ηλικία και τον οπερατέρ της ΕΡΤ και πάντα φίλο Δημήτρη Θεοφιλόπουλο στα δεξιά μεταφορικά και κυριολεκτικά) 


 

Θα σας εκπλήξει η αιτία που τόσο το κρατικό κανάλι όσο και μια κορυφαία εφημερίδα όπως η Μεσημβρινή ξόδεψαν έναν πολιτικό τους συντάκτη -- την αφεντιά μου--  σε δεκαήμερο επιφυλακής και καταγραφής κοινωνικών γεγονότων,(τα πρωτοσέλιδά μου ήταν.... επικά στον τότε Τύπο)  για ένα εκ πρώτης όψεως άνευ ιδιαίτερης σημασίας θέμα. Ο παραθεριστικός γυμνισμός!! 

Ναι ότι διαβάσατε. 

Ο εν λόγω ξενοδόχος είχε σαράντα τέσσερα (και όχι εξήντα όπως γράφεται στην αφήγηση -της οποίας αγνοώ τον συντάκτη- εσφαλμένα) χρόνια πριν, την υπερούσια έμπνευση να μετασχηματίσει σε Μύκονο την Ερμιονίδα, προσελκύοντας Ευρωπαίους γυμνιστές υψηλού κοινωνικού στάτους. 

Υπολόγισε όμως ο δύστυχος δίχως τον ξενοδόχο!! 

 Ξεσηκώθηκε το παπαδαριό και μεταφέροντας υπερήλικες θρησκευόμενους απ’ όλη την Ελλάδα (μέχρι και από την Σάμο) επιχείρησαν να διαλύσουν στα εξ ων συνετέθη το ξενοδοχείο.(μακροπρόθεσμα το κατάστρεψαν..) Αλλά και τους πρώτους τουρίστες και αφού προηγουμένως δίχασαν το παραπλεύρως χωριό Δίδυμα ως προς την υποδοχή τους. 

 Επί δέκα ημέρες έπεφτε το ξύλο της αρκούδας. 

Επιτίθενταν οι θρησκόληπτοι με πέτρες και τους απαντούσαν στα σύνορα της περίφραξης του ξενοδοχείου οι Γαλλογερμανοί γυμνιστές, με ρόπαλα ξύλα κλαδιά και ότι άλλο ήταν διαθέσιμο ως όπλο. Κόλαση!! 

Η ακατανόητη (δεδομένου πως το ξενοδοχείο ήταν απομονωμένο) για τους κεντρικοβόρειους Ευρωπαίους κοινωνική μας στάση, προκάλεσε αυτομάτως σχόλια χολής στον Ευρωπαϊκό Τύπο, έτσι ώστε σταδιακά ξεκίνησαν ν’ αποσύρουν την εμπιστοσύνη και τις τουριστικές ορδές τους, από τη συγκεκριμένη περιοχή, με συνέπεια αυτή να πληγεί ανεπανόρθωτα οικονομικά.Αδιάψευστος μάρτυς το ερειπωμένο ξενοδοχείο.

Μόλις σας αποκάλυψα το περιέχον του περιεχομένου από το Ελληνικό ενδιαφέρον. 

Το μπαγιόκο. Το χρήμα. Αυτό που κινεί την καπιταλιστική μηχανή. Και που δίχασε σε σημείο απειλής  εμφυλίου πολέμου τους κατοίκους από το απέχον πέντε χιλιόμετρα μοναδικό γειτνιάζον χωριό. 

Τα Δίδυμα. 

 Σήμερα ίσως τίποτ’ απ’ όλ’ αυτά να μην είχε συμβεί, αλλά τότε ακόμη η Ελληνική κοινωνία ούτε στους χειρότερους εφιάλτες της δεν είχε αντιμετωπίσει γάμο ομοφυλοφίλων!!! 

Άλλες εποχές άλλα πολιτικά οικονομικά και κοινωνικά ήθη..

Δεν υπάρχουν σχόλια: