Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

ΑΘΑΝΑΤΟΣ

 Κάποιοι δεν πεθαίνουν ποτέ.. Εμφυλλοχωρούν στις καρδιές του λαού εις τους αιώνας των αιώνων..Ένας απ' αυτούς τους άξιους Έλληνες ο Οδυσσέας Ελύτης. Κάτι σαν ο τελευταίος των Μοϊκανών προς της ..εισβολής της ιδιωτικής τηλοψίας. Ο (μαζί με άλλους) ανθρωπόμορφος θεός που είχε εντοπίσει δια του "Άξιον εστίν" του τις συντεταγμένες του άστρου της δικαιοσύνης, αλλά δυστυχώς απευθυνόταν στον λεκέ της ανθρωπότητας. Τους Νεοέλληνες..

 .....................


 

Σαν προχθές πριν 28 χρόνια και συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου του 1996, πέθανε ο νομπελίστας Έλληνας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης, σε ηλικία 84 ετών, αφήνοντας ένα κενό στον κόσμο της λογοτεχνίας. 

Η ποίησή του, που επηρεάστηκε βαθιά από την ελληνική φιλοσοφία και τον πολιτισμό, έχει αγγίζει τις ψυχές πολλών ανθρώπων, με έναν τρόπο που μόνο οι λίγοι ποιητές μπορούν. 

Το πραγματικό του όνομα ήταν Οδυσσέας Αλεπουδέλης. Γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης και ήταν ο μικρότερος από τα έξι παιδιά του Λέσβιου επιχειρηματία Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της συμπατριώτισσάς του Μαρίας Βρανά. 

Θεωρείται αναμφισβήτητα ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Το 1960 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας κι έγινε έτσι ο δεύτερος και τελευταίος, μέχρι σήμερα, Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. 

Η ανακοίνωση της απονομής του βραβείου από τη Σουηδική Ακαδημία έγινε με την αιτιολόγηση ότι η ποίησή του, εμπνευσμένη από την ελληνική παράδοση, ζωντανεύει με δύναμη και πνευματική καθαρότητα τον αγώνα του σύγχρονου ανθρώπου για ελευθερία και δημιουργικότητα. Ο ίδιος κατέθεσε το χρυσό μετάλλιο και τα διπλώματα του βραβείου στο Μουσείο Μπενάκη. 

Οι πιο γνωστές ποιητικές του συλλογές είναι τα «Άξιον Εστί», «Ο Ήλιος ο πρώτος» και «Οι Προσανατολισμοί». Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ύφος και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά από τα ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί ενώ οι συλλογές του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει επίσης μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. 

Ήταν μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, εκπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και στο Incontro Romano della Cultura της Ρώμης. Πέρα από το ποιητικό του έργο, ο Ελύτης άφησε σημαντικά δοκίμια, συγκεντρωμένα στους τόμους Ανοιχτά Χαρτιά (1974) και Εν Λευκώ (1992), καθώς και αξιόλογες μεταφράσεις Ευρωπαίων ποιητών και θεατρικών συγγραφέων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: