Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

ΩΠΑ !! ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΠΕΙ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ;

 Κάποιο λάκκο είχε το φονικό στη Βαλένθια που προηγουμένως το έγκλημα είχε προσχεδιαστεί Ω , ναι.. Γιατί το έγκλημα κυοφορείται στα θεσμικά όργανα και στη συνέχεια ο δράστης το διαπράττει. 

 


Δεν παρήλθαν παρά ελάχιστες ημέρες απ' όταν ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στην Ισπανική Βαλένθια λαμπάδιασε με συνέπεια να κάψει ζωντανές 10 ψυχές (μπορεί και να δημοσιεύω λίγες συγχωρείστε με..) 

Αυτόπτες μάρτυρες καταθέτουν ότι το 14 ορόφων κτίριο, με τα 138 διαμερίσματα και τους 450 κατοίκους, κάηκε ολοσχερώς μέσα σε μισή ώρα, «σαν να ήταν από άχυρο».

 Πέρα από τις γνωστές εις ημάς ασύμετρες απειλές της δεξιάς τύπου  στρατηγού άνεμου, δηλαδή από τον δυνατό αέρα που συνέβαλε στην εξάπλωση της φωτιάς (άρπαξε και μια διπλανή 10ώροφη πολυκατοικία), οι έρευνες της Πυροσβεστικής αποκάλυψαν ότι η εξωτερική μόνωση του κτιρίου είχε γίνει με πολυουρεθάνη, ένα πολύ εύφλεκτο υλικό, που γι' αυτόν τον λόγο δεν χρησιμοποιείται πλέον στα νεόδμητα κτίσματα. 

Από παρόμοια υλικά ήταν φτιαγμένος και ο πύργος Grenfell στη Βρετανία, που κάηκε το 2017 και στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους. Δηλαδή, το καμπανάκι είχε χτυπήσει, αλλά όλοι έκαναν πως δεν το άκουσαν. Το γιατί, δεν είναι δύσκολο να αποδειχτεί.

 Παρά λοιπόν το γεγονός ότι η επικινδυνότητα αυτών των υλικών ήταν γνωστή (τόσο που η ΕΕ αναγκάστηκε να αλλάξει τον κανονισμό για τη χρησιμοποίησή τους μετά την τραγωδία στη Βρετανία), καμιά πρόνοια δεν υπάρχει για τα κτίρια που έχουν ήδη χτιστεί με αυτές τις επικίνδυνες προδιαγραφές και αποδεικνύονται ωρολογιακές βόμβες σε περίπτωση πυρκαγιάς. 

Στην Ισπανία, μάλιστα, η συγκεκριμένη οικοδομή δεν διέθετε ούτε το απαραίτητο σύστημα πυρόσβεσης, που θα μπορούσε να καθυστερήσει τη φωτιά. 

Η κατασκευαστική παρέδωσε το κτίριο το 2009 και έναν χρόνο μετά χρεοκόπησε, μαζί με χιλιάδες άλλες του κλάδου. Οι πρώτοι ένοικοι μπήκαν στην πολυκατοικία το 2014 και δέκα χρόνια μετά έχουν μείνει μόνο αποκαΐδια. 

Χιλιάδες ακόμα κτίρια υπολογίζεται ότι έχουν τα ίδια εύφλεκτα υλικά στην Ισπανία, αλλά η αντικατάστασή τους στοιχίζει και καμιά προοπτική δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Οπότε, «πάμε κι όπου βγει» με τη στέγη - εμπόρευμα, μέχρι την επόμενη προδιαγεγραμμένη τραγωδία. 

Πάμε κι όπου βγει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: