Πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα εν δυνάμει νεκροταφείο -- το Αιγαίο-- διεκδικεί η Ελλάδα του Μητσοτάκειου κυβερνητικού τσίρκου με τον λαό ν αρνείται την εμπλοκή..
Συγκεκριμένα, αφού πρώτα έσπευσε να δηλώσει συμμετοχή στην - υπό τους Αμερικανούς - επιχείρηση «Prosperity Guardian», τώρα διεκδικεί να αναλάβει τη διοίκηση της αντίστοιχης ευρωενωσιακής επιχείρησης, «Aspides».
Το στήσιμο μιας ευρωενωσιακής «Task Force» και η αποστολή της στην Ερυθρά συζητήθηκαν καταρχάς στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την προηγούμενη βδομάδα, στις Βρυξέλλες, ενώ αναλύθηκαν και χτες στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ (παρουσία και στελεχών του ΝΑΤΟ).
Οπως δήλωσε κατόπιν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζ. Μπορέλ, θα είναι ναυτική επιχείρηση, δίχως ανάπτυξη στην παρούσα φάση δυνάμεων στη στεριά, στόχος τους δε είναι να ανακοινωθεί η έναρξή της στις 19/2, οπότε και συνέρχεται το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στις Βρυξέλλες λεγόταν χτες ότι αποφασισμένα να στείλουν πλοία στην περιοχή εμφανίζονται ήδη από 5 ως 7 κράτη - μέλη.
Η συνεισφορά της ελληνικής κυβέρνησης; Ο υπουργός Ν. Δένδιας κατέθεσε πρότασή της να αναλάβει η Ελλάδα τη διοίκηση της ευρωενωσιακής επιχείρησης, το δε στρατηγείο της ΕΕ στη Λάρισα να είναι το στρατηγείο της. «Η προσφορά μας έγινε θετικά δεκτή», διέχεε κατόπιν. Οι συζητήσεις, πάντως, για το πόσα πλοία, με τι δυνατότητες, ποια ηγέτιδα δύναμη και ποιο αρχηγείο, συνεχίζονται σε επίπεδο Coreper (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων), κι ενώ την ηγεσία διεκδικούν επίσης Γαλλία και Ιταλία. Χτες, κυκλοφόρησε ήδη σενάριο ότι στο πλαίσιο των ανταγωνισμών τους για τους ρόλους, η διοίκηση της επιχείρησης θα σπάσει σε τρία επίπεδα (το στρατηγικό, με Αυστριακό διοικητή, το επιχειρησιακό «εν πλω» με Γάλλο και το τακτικό με ελληνική διοίκηση στη Λάρισα).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου