Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΑ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ

 Η Ελλάδα πάγωσε. 50 νεκροί σε αεροπορική τραγωδία. Στο χωριό της Κοζάνης Μεταξάς τ’ άκουσαν σαν να πέφτει βόμβα από αεροπλάνο· Είχε πέσει το ίδιο… 

....................... 


 

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα. Ξημέρωνε 23 του Νοέμβρη του 1976. Εκείνο το πρωινό, το χωριό Μεταξάς, ψηλά πάνω από την Κοζάνη, ξύπνησε από το χιόνι που έπεφτε μαλακά και σιωπηλά μέσα στη νύχτα. Η ώρα ήταν περασμένες 9:30, βράδυ πυκνό πια, όταν οι λίγοι κάτοικοι του χωριού, που αχνίζει εκεί στα 1060 μέτρα στα Καμβούνια, ήταν έτοιμοι να βγουν να γυρέψουν τα ζωντανά τους. 

Το χιόνι πύκνωνε κι ο αέρας έπιασε να μαστιγώνει ανελέητα το βουνό και τους ανθρώπους. 

Τότε ήταν που ακούστηκε ένας θόρυβος δυνατός σαν έκρηξη από βόμβα αεροπλάνου. Είχε πέσει το ίδιο με το δικό μου το τηλέφωνο να χτυπά δαιμονισμένα στις δύο αξημέρωτα.. Νιόβγαλτος τότε στο επάγγελμα. Ήταν ο αρχισυντάκτης μου.

"Τσακίσου και πήγαινε στην Κοζάνη!! Αεροπλάνο έπεσε στο βουνό!!" 

Ένα αεροπλάνο ήταν τρία κομμάτια πάνω στη χιονισμένη πλαγιά. Άνθρωποι καίγονταν γύρω. Η μυρουδιά της καμένης σάρκας απλωνόταν στο χιόνι… Οι εικόνες θα στοιχειώσουν το χωριό, που κι αν είχε δει στην ιστορία του θανάτους και καταστροφές.. 

Με τους κατοίκους ανέβηκαν κι οι χωροφύλακες και μετά οι στρατιώτες κι όταν κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε ζωντανός άνθρωπος να σώσουν, οι χωροφύλακες έμειναν για να φυλάνε οπλισμένοι τους νεκρούς μην και τους φάνε τ’ αγρίμια. 

Οι νεκροί ήταν οι πιο πολλοί φοιτητές, φαντάροι, όλοι τους νέα παιδιά μια νιόνυφη, ένας πατέρας που ταξίδευε να γνωρίσει το νεογέννητο παιδί του, δυο νεαρές τραγουδίστριες που πήγαιναν στην Κοζάνη για δουλειά… 

Όλοι μαζί με το πλήρωμα 50 άνθρωποι. 

Κι ο πιλότος ένας προερχόμενος από την πολεμική αεροπορία (από εκεί εκμαίευε ο Ωνάσης πιλότους) στρατόκαυλος που είχε ενημερωθεί για τις ακραίες καιρικές συνθήκες (δεν είναι παλιομαλάκες καινούργιο όπως σας παραμυθιάζουν το φαινόμενο) από τον Πύργο Ελέγχου της Λάρισας να προσγειωθεί εκεί. Γιατί το Σαραντάπηχο δεν περνιόταν.Κι αυτός απάντησε: "Εγώ θα το περάσω" 

Το πέρασε ως πύλη της υπεργήινης ζωής. 

 ΥΣ: Αργότερα κατά την ονοματοδοσία των νεκρών ανακάλυψα πως μέσα ήταν ένας εκ των δύο της γειτονιάς που είχαμε περάσει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και επέστρεφε στο στρατόπεδο να πάρει το απολυτήριό του

Δεν υπάρχουν σχόλια: