Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

TΟ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ ..ΟΑΚΑ

 Έργα και ημέρες της Σημιτομαϊμούς και των διαδόχων της

................

 


Το σύνολο των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Σταδίου ήταν παντελώς αυθαίρετο έως το 2014 καθώς είχε αναγερθεί χωρίς να υπάρχει καν οικοδομική άδεια. 

Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες ολοκληρώθηκε η τακτοποίησή του από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. 

Ωστόσο, φαίνεται πως έως και σήμερα, όπως διαβεβαιώνουν πηγές κοντά στην υπόθεση, δεν είχε λάβει το απαραίτητο πιστοποιητικό στατικής επάρκειας, με τη σχετική διαδικασία να λαμβάνει διαρκώς παρατάσεις. 

Παρατάσεις για μία δεκαετία 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εκτιμάται ότι τα ζητήματα στατικότητας που αναδείχτηκαν και οδήγησαν στο μέχρι νεωτέρας λουκέτο μιας από τις σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας, ήρθαν στο φως κατά την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας στο πλαίσιο της διαδικασίας τακτοποίησης του αυθαιρέτου. 

Σε ερώτηση πως είχε προχωρήσει τακτοποίηση αυθαιρέτου σε μια κρίσιμη κατασκευή χωρίς το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως το εν λόγω πιστοποιητικό είναι απαραίτητο ύστερα από κάποια χρόνια, αλλά στην περίπτωση του ΟΑΚΑ η συγκεκριμένη διαδικασία λάμβανε διαρκείς παρατάσεις. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, πάντως, για τη νομιμοποίηση εντελώς αυθαίρετων κατασκευών απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας. 

Επιπροσθέτως, η νομοθεσία διαχωρίζει δύο κατηγορίες υψηλής διακινδύνευσης: η πρώτη αφορά κτίρια πολιτικής προστασίας και η δεύτερη αυθαίρετα κτίρια ή αυθαίρετες κατασκευές σε κτίρια που η τυχόν κατάρρευση τους έχει μεγάλες συνέπειες. 

Σε αυτά συγκαταλέγονται «οι χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων (κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα με κερκίδες και κλειστούς βοηθητικούς χώρους, γήπεδα ΠΑΕ, Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις)».

 Έμπαινε φρένο στη συντήρηση επειδή ήταν αυθαίρετο 

Γεγονός είναι, πάντως, ότι το στέγαστρο Καλατράβα και γενικότερα οι εγκαταστάσεις ήταν εξαρχής κοινό μυστικό πως δεν συντηρούνταν με τον προβλεπόμενο τρόπο. Το ότι ήταν αυθαίρετα έβαζε φρένο στην όποια παρέμβαση στις εγκαταστάσεις μέχρι να νομιμοποιηθούν. 

Το δεδομένο αυτό δεν είχε κρύψει και η ίδια η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού όταν με ανακοίνωσή της τον Οκτώβριο του 2014 ενημέρωνε πως «ολοκληρώθηκε η διαδικασία τακτοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών του ΟΑΚΑ (μεταξύ των οποίων και οι μεταλλικές κατασκευές «Καλατράβα») οι οποίες είχαν υλοποιηθεί χωρίς έκδοση οικοδομικής άδειας». 

Τα κονδύλια που αγνοούνται 

Στην ανακοίνωση μάλιστα σαφώς επισημαινόταν ότι επί μία δεκαετία δεν υπήρξε η παραμικρή συντήρηση ή επισκευή: «Επισημαίνεται ότι για όσο διάστημα οι ως άνω κατασκευές ήταν αυθαίρετες, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν έργα συντήρησης και επισκευής. 

Επίσης, για την συντήρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα, που είχε να γίνει από το 2004, έχουν προβλεφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής, συνολικά 8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ άλλες 600 χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί από την έκτακτη χρηματοδότηση του 2014 για τις άμεσες ανάγκες επισκευής και συντήρησης του ΟΑΚΑ, για χώρους όπως το κλειστό προπονητήριο», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. 

 Εως και σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι έχουν απογίνει τα εν λόγω κονδύλια, δεδομένου πως και η σημερινή κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη παραδεχόταν δύο χρόνια πριν, πως οι κατασκευές αυτές δεν είχαν συντηρηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: