Ποιος να θυμάται σήμερα την υπογραφή της Ντόρας για την ύπαρξη του Κοσσοβάρικου μορφώματος.."Έλα μωρέ και τι έγινε" Δύσμορφο μωρό ως ο γιος του έξω από δω..Υψηλοί τονοι μεταξύ Σέρβων και Κοσσοβάρων στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μια σπίθα αρκεί..Νεκροθάφτης της Ελλάδας η "Αγία οικογένεια"
..................
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν ξανά μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, αυτήν τη φορά σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο τη Δευτέρα συζήτησε την τακτική έκθεση του ΓΓ του Οργανισμού, Αντ. Γκουτέρες, για το Κοσσυφοπέδιο, παρά τη νέα προσπάθεια «εκτόνωσης» που προηγήθηκε το Σαββατοκύριακο, με νέα επίσκεψη εκπροσώπων των ΗΠΑ - ΕΕ στην περιοχή.
Παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση, η πρόεδρος του προτεκτοράτου, Βιόσα Οσμάνι, είπε ότι η Σερβία θέλει το έδαφος του Κοσσυφοπεδίου «αλλά δεν θα το πάρει ποτέ» και ότι στις 24 Σεπτέμβρη (ένοπλες συγκρούσεις με ομάδα Σέρβων ενόπλων στο βόρειο Κόσοβο) «η Σερβία απέδειξε πως θέλει πόλεμο. Αλλά δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό». Έκανε λόγο δε για σχέδιο «αποσταθεροποίησης» όλων των Δυτικών Βαλκανίων.
«Δεσμευόμαστε να κάνουμε περισσότερα για τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο», ισχυρίστηκε η Οσμάνι, προσθέτοντας ωστόσο -αναφερόμενη στην Ένωση Σερβικών Δήμων- ότι «δεν θα δώσουμε στη Σερβία όργανα μέσω των οποίων μπορεί να καταστρέψει τις ζωές των Σέρβων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και να συνεχίσουν να προσπαθούν να καταστρέψουν την κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα».
Από τη μεριά της, η Σέρβα πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς, επανέλαβε ότι «το Βελιγράδι ή οι δυνάμεις ασφαλείας, οι δομές ασφαλείας δεν συμμετείχαν σε αυτό το γεγονός» (τη σύγκρουση στις 24 Σεπτέμβρη), εμφανίζοντας τις εξελίξεις ως «λογική συνέπεια του τρόμου που έχει εφαρμόσει η Πρίστινα κατά των Σέρβων». Επέμεινε δε ότι για την Πρίστινα οι Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο «πρέπει να φύγουν» και «οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν δεν θα εφαρμοστούν», καταλογίζοντας στην κοσοβάρικη πλευρά «βίαιες εκστρατείες» κατά των Σέρβων, μιλώντας για περισσότερα από 400 «επεισόδια» μόνο την τελευταία χρονιά.
Η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Caroline Ziadeh, κάλεσε σε «διάλογο» και έξοδο από το «πολιτικό αδιέξοδο», σχολιάζοντας ότι «τα μέτρα αποκλιμάκωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της έντασης», επανήλθε δε κι αυτή στην προώθηση «χωρίς καθυστέρηση ή προϋποθέσεις» της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο.
Είχαν προηγηθεί, το Σαββατοκύριακο, επαφές που είχαν σε Βελιγράδι και Πρίστινα εκπρόσωποι από ΗΠΑ, ΕΕ αλλά και Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, τις οποίες ο Σέρβος πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, χαρακτήρισε «δύσκολες», εκφράζοντας πάντως την προσδοκία ότι «το επόμενο διάστημα θα βρούμε διέξοδο από την κρίση» και ότι «τις επόμενες ημέρες περιμένω σημαντικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες».
Ο αντιπρόσωπος της ΕΕ, Μ. Λάιτσακ, εξύμνησε τα επικίνδυνα σχέδια της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων, λέγοντας πως «δεν υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον ούτε για τη Σερβία ούτε για το Κόσοβο χωρίς την εξομάλυνση των σχέσεών τους και την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν. Ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό, Αλ. Κούρτι, είπε ότι ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας «δεν έχει εναλλακτική».
Νέες αμερικανικές κυρώσεις στον Ντόντικ
Στο μεταξύ, την Παρασκευή, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε βάρος ατόμων και οντοτήτων που - όπως υποστηρίζει η Ουάσιγκτον - αποτελούν βασικό μέρος του «δικτύου» με το οποίο ο πρόεδρος της «Σερβικής Δημοκρατίας» (της μίας από τις δύο οντότητες που συναποτελούν τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη), Μ. Ντόντικ, «υπονομεύει την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον του 1995 και την εξουσία του Υψηλού Αντιπροσώπου, αλλά και διαιωνίζει τη βαθιά εδραιωμένη διαφθορά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη».
Μεταξύ άλλων οι κυρώσεις αφορούν τα δύο παιδιά του Ντόντικ, Ιγκόρ και Γκόριτσα. Στη σχετική ανακοίνωση επικρίνεται ο Ντόντικ για «διχαστική εθνο-εθνικιστική ρητορική» και δράση, που «σπέρνει περαιτέρω διχασμό και πολιτικό αδιέξοδο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου