Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ

 

Κέβιν Κάρτερ φωτογράφος: 

Ένα όνομα μιας τραγικής αλλά συνάμα θεαματικής ιστορίας.. Αυτοκτόνησε για το περιέχον του περιεχομένου μιας φωτογραφίας του, που βραβεύτηκε με Πούλιτζερ!! Ποιο ήταν αυτό; Ένα ερώτημα. Είχε μεγαλύτερη αξία η φωτό από το μήνυμα που εξέπεμπε αυτή; 


 

Η αδυναμία του ν' απαντήσει τον οδήγησε στην κατάθλιψη και στην αυτοκτονία. Τι είχε φωτογραφήσει; Έναν γύπα να περιμένει τον θάνατο ενός αποσκελετωμένου από τον λιμό στο Σουδάν κοριτσιού για να το κατασπαράξει. 

Και το ακανθώδες ερώτημα που είχε τεθεί από τους κριτές του διαγωνισμού Πούλιτζερ ήταν το εξής: Μήπως αντι της φωτό όφειλε να σπεύσει σε βοήθεια του παιδιού που κινδύνευε από θάνατο τραγικό; 

Η καπιταλιστική υποκρισία στο απώγειό της. 

Οι Αμερικανοί δράστες του λιμού και της λεηλασίας μιας φυλής κι ενός υπό σύσταση κράτους, ήλεγχαν εκείνον που προσκόμισε τις αποδείξεις ενοχής τους. Και γιατί το έκαναν; Για να στρεψοδικήσουν την ίδια στιγμή που όλη η ανθρωπότητα είχε εντυπωσιαστεί και το είχε αναγάγει ως κορυφαίο θέμα της.. 

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και με μια άλλη φωτό εκείνης της τρομοκρατημένης Βιετναμοπούλας  που έτρεχε πανικόβλητη και γυμνή να διασωθεί από τις γκανγκστερικές ναπάλμ.. Φωτό που όταν την ανέβασα σε μια επέτειό της, μου την μπλόκαραν οι χλιμίτζουρες του μουτροβιβλιου υπό την δικαιολογία του άσεμνου περιεχομένου!! 

Τώρα ως προς την δική μου θέση έχω να σημειώσω τα εξής: 

Ο δημοσιογράφος που ενσωματώνεται στο θέμα του κινδυνεύει να μεταφέρει ψευδείς εντυπώσεις. Άρα είναι απαγορευτικό. Γιατί επιπλέον  και στο συγκεκριμένο ανάθεμα και όχι θέμα, η συνεισφορά του ήταν τεράστια στην ενημέρωση της υφηλίου , ως προς το αίμα που προκαλεί στην ήπειρο αυτή, ο Αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. 

Ωστόσο θα μπορούσε αφού αποθανάτισε τον θάνατο, να προσφέρει τη βοήθειά του στο αθώο θύμα των αμερικανικών αρπακτικών που σήμερα κλαίνε για την Ουκρανία.

Άλλοθι του τύπου πως κυκλοφορούσαν σειρές από ασθένειες εξ αιτίας των οποίων έχει απαγορευτεί η προσέγγιση των ιθαγενών, που ο αντιθέτως προς την παραίνεση αυτή ο Κάρτερ πρόβαλλε, μάλλον τον ενοχοποίησαν έτι περισσότερο..Με τους φαρισαίους Αμερικανούς να έχουν εν μέρει επιτύχει του προπαγανδιστικού σκοπού τους..

Δεν υπάρχουν σχόλια: