Συγκλονιστικό βίντεο για την ενδόρρηξη του Titan:Το βίντεο εδώ (https://twitter.com/i/status/1672115229176782848)
Πώς έγινε η φονική συμπίεση μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου Ένα συγκλονιστικό βίντεο, το οποίο δείχνει τι συνέβη στο υποβρύχιο Titan όταν υπέστη την καταστροφική αποσυμπίεση, βλέπει το φως της δημοσιότητας μετά τον τραγικό τέλος στο θρίλερ, καθώς τα συντρίμμια του βαθυσκάφους εντοπίστηκαν στον βυθό του Βόρειου Ατλαντικού σε απόσταση περίπου 488 μέτρων από το ναυάγιο του Τιτανικού.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο που έχει δημοσιευθεί στο Instagram, με την «έκρηξη» ο αέρας στο βαθυσκάφος θα έφτανε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του Ήλιου ενώ το κέλυφος του Titan έγινε συντρίμμια μέσα σε μόλις 30 χιλιοστά του δευτερολέπτου. Τι είναι η καταστροφή ενδόρρηξη που σημειώθηκε;
Η υποβρύχια ενδόρρηξη ή αποσυμπίεση αναφέρεται στην ξαφνική προς τα έσω συντριβή του σκάφους, το οποίο βρισκόταν υπό τεράστια πίεση. Δεν είναι σαφές πού ή πόσο βαθιά βρισκόταν το Titan όταν συνέβη η σύνθλιψη, αλλά το ναυάγιο του Τιτανικού βρίσκεται σχεδόν 13.000 πόδια (σχεδόν 4.000 μέτρα) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Στο βάθος που βρίσκεται ο Τιτανικός, υπάρχει πίεση περίπου 5.600 λιβρών ανά τετραγωνική ίντσα -αρκετές εκατοντάδες φορές μεγαλύτερη από την πίεση που βιώνουμε στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον Rick Murcar, διευθυντή εκπαίδευσης στην Εθνική Ένωση Δυτών Σπηλαίων.
Μια καταστροφική συμπίεση είναι «απίστευτα γρήγορη», καθώς λαμβάνει χώρα μέσα σε κλάσμα ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, δήλωσε η Aileen Maria Marty, πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και καθηγήτρια στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.
Η αμερικανική ακτοφυλακή δήλωσε την Πέμπτη ότι θα συνεχίσει τις έρευνες σε μια προσπάθεια να ανασύρει ό,τι μπορεί, αλλά προειδοποίησε ότι πρόκειται για «ένα απίστευτα δύσβατο περιβάλλον εκεί κάτω στον πυθμένα της θάλασσας». Το χρονικό της μοιραίας αποστολής Ακολουθεί ένα χρονικό της μοιραίας αποστολής στο ναυάγιο του Τιτανικού, που διοργανώθηκε από την OceanGate Expeditions:
Παρασκευή
Η αποστολή αναχωρεί από τη Νέα Γη του Καναδά. Σάββατο Το βράδυ του Σαββάτου ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος και λάτρης της περιπέτειας Χάμις Χάρντινγκ, ένας από τους πέντε επιβαίνοντες στο μοιραίο βαθυσκάφος, γράφει σε ανάρτησή του στο Facebook:
«Λόγω του χειρότερου χειμώνα εδώ και 40 χρόνια στη Νέα Γη, αυτή η αποστολή θα είναι πιθανότατα η πρώτη και μοναδική επανδρωμένη στο ναυάγιο του Τιτανικού το 2023. Μόλις άνοιξε παράθυρο ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και θα επιχειρήσουμε την κατάδυση αύριο». Ήταν η τελευταία του ανάρτηση στο Facebook.
Κυριακή 11:00 (ώρα Ελλάδος):
Το βαθυσκάφος Titan αναμενόταν να ξεκινήσει την κατάδυσή του, σύμφωνα με ανάρτηση του Χάρντινγκ στο Instagram. Καθυστέρησε, όμως, σύμφωνα με την αμερικανική Ακτοφυλακή. 15:00 (ώρα Ελλάδος):
Το βαθυσκάφος Titan ξεκινά την κατάδυσή του στο ναυάγιο του Τιτανικού, σε βάθος 3.810 μέτρων στον βόρειο Ατλαντικό. Αναμενόταν να φθάσει εκεί σε περίπου 2 ώρες, αναφέρει η αμερικανική Ακτοφυλακή.
16:45 (ώρα Ελλάδος):
Χάνεται η επικοινωνία μεταξύ του βαθυσκάφους Titan και του πλοίου που το μετέφερε στην περιοχή. 22:00 (ώρα Ελλάδος): Το βαθυσκάφος θα έπρεπε να έχει αναδυθεί στην επιφάνεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. 23:40 (ώρα Ελλάδος):
Η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώνεται από το καναδικό ερευνητικό πλοίο Polar Prince για την εξαφάνιση βαθυσκάφους με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο κατευθυνόταν στην περιοχή του ναυαγίου του Τιτανικού, περίπου 900 ναυτικά μίλια ανατολικά του Κέιπ Κοντ των ΗΠΑ.
Δευτέρα
Αμερικανικά και καναδικά πλοία και αεροσκάφη σπεύδουν στην περιοχή, ρίχνουν σημαδούρες με σόναρ εμβέλειας σχεδόν 4 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υποναύαρχο της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μόγκερ. Επισημαίνει πως είναι εξαιρετικά δύσκολη η διεξαγωγή έρευνας στην περιοχή, ενώ ζητείται συνδρομή εμπορικών πλοίων στην επιχείρηση.
Τρίτη
Το πρωί, η οικογένεια του πακιστανικής καταγωγής επιχειρηματία Σαχζάντα Νταγούντ επιβεβαιώνει ότι ο 48χρονος και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν, βρίσκονται μέσα στο βαθυσκάφος Titan. Ζητά από τον κόσμο να προσευχηθεί για την ασφάλειά τους.
ΤΕΤΑΡΤΗ 17:50 (ώρα Ελλάδος):
Η Γαλλία ανακοινώνει ότι θα συνδράμει στις έρευνες, στέλνοντας το πλοίο Atalante με ένα ρομποτικό βαθυσκάφος που διαχειρίζεται το ωκεανογραφικό ινστιτούτο IFREMER. Στη διάρκεια της ημέρας, καναδικό αεροσκάφος Lockheed P-3 Orion, το οποίο διαθέτει εξοπλισμό για τον εντοπισμό υποβρυχίων, ανιχνεύει ηχητικά σήματα επί αρκετές ώρες.
Η αμερικανική Ακτοφυλακή δεν διευκρινίζει το χρονικό διάστημα. Το αμερικανικό δίκτυο CNN και το περιοδικό Rolling Stone αναφέρουν ότι καναδικό αεροσκάφος ανίχνευσε ήχους χτυπήματος ανά διαστήματα 30 λεπτών.
Το Rolling Stone μεταδίδει ότι σόναρ κατέγραψε περισσότερους τέτοιους ήχους 4 ώρες αργότερα. Το CNN αναφέρει επίσης μεταγενέστερους ήχους, αλλά δεν τους περιγράφει με τον ίδιον τρόπο.
Η Τζάνικε Μίκελσεν, φίλη του Χάρντινγκ, δηλώνει: «Όπως είναι τα πράγματα τώρα, θα ήταν θαύμα αν ανασύρονταν ζωντανοί».
Τετάρτη
Στη διάρκεια της ημέρας, η Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, η Ακτοφυλακή του Καναδά και η εταιρία OceanGate Expeditions συγκροτούν κοινό κέντρο ελέγχου για τη διαχείριση της έρευνας. 09:00 (ώρα Ελλάδος):
Η αμερικανική Ακτοφυλακή ανακοινώνει ότι καναδικό αεροσκάφος P-3 ανίχνευσε υποβρύχιους θορύβους. Γνωστοποιεί ότι τηλεχειριζόμενα ρομποτικά σκάφη κατευθύνονται στη συγκεκριμένη περιοχή και ότι ειδικοί του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναλύουν τα ηχητικά σήματα που καταγράφηκαν.
Το απόγευμα φθάνει στην περιοχή των ερευνών το γαλλικό ερευνητικό πλοίο Atalante που μεταφέρει το ρομποτικό βαθυσκάφος φθάνει στην περιοχή των ερευνών.
Πέμπτη 13:00 (ώρα Ελλάδος):
Το διαθέσιμο οξυγόνο στο βαθυσκάφος εξαντλείται, σύμφωνα με την εκτίμηση της αμερικανικής ακτοφυλακής.
Από τη στιγμή που το Titan σφραγίστηκε για να ξεκινήσει την αποστολή του, το οξυγόνο θα επαρκούσε για 96 ώρες, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του.
Ωστόσο, αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως τυχόν απώλεια ενέργειας στα παγωμένα ΝΕΡΆ ΩΡΑ Ελλάδος): 21.00 Τα συντρίμμια υποδηλώνουν καταστροφική αποσυμπίεση που οδήγησε στη διάλυση του βαθυσκάφους, ανακοινώνει η Ακτοφυλακή. Δεν υπάρχουν επιζώντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου