Κυριακή 25 Ιουνίου 2023

ΕΚΛΟΓΕΣ : Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ

 Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί κι εμείς γελούσαμε..

........

 

Αντιστάσεως μη ούσης εξαπλώνεται ο καπιταλισμός σαν μαύρη λαδιά. Διευρύνοντας θεσμικά την κυριαρχία του και τα δεσμά επί των λαών με αλλεπάλληλα νομοθετήματα. Με τις πολιτικές ηγεσίες να  παραδίδουν τα κλειδιά συγκροτημένων κρατών σε μια αδιαφανή εξουσία. 

Τις Αγορές.

 

Η σύγχρονη μεταμφίεση των τραπεζών είναι, που πλέον ελέω καθεστώτων ελέγχουν ως και την ανάσα μας. Εργαλείο και σημαία τους η τεχνολογία που περιθωριοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους και αφού προηγουμένως κατέστησε τους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής του πλούτου, άχρηστους.

Ταυτοχρόνως κυριάρχησαν επί των ΜΜΕ έτσι ώστε η προπαγάνδα περί του ευεργετικού χαρακτήρα της «νέας εποχής» να εισβάλλει σε κάθε σπίτι..Τα δεδομένα μας φύλλο και φτερό στα στικάκια γραφειοκρατών..  

Μπήκαν στη πόλη οι οχτροί κι εμείς γελούσαμε έγραψε ο Βάρναλης προφητικά.Δικαίως. Γιατί τ’ αποφώλια καπιταλιστικά τέρατα πρόβαλλαν τη μία όψη του νομίσματος που πραγματι ήταν εντυπωσιακά ελκυστική.Το τυρί. Στην αθέατή του όψη η φονική φάκα. Αυτή που θα μας διαιρούσε σε πατρίκιους και πληβείους. Σε χρήσιμους και άχρηστους.

Με τις κατάρες και τους εναντίον της τεχνολογίας αφορισμούς να ξεκινούν από ποιους άλλους; Απο τους δεισιδαίμονες Βρετανούς. Επειδή αποκλείστηκαν οι εργαζόμενοι του δικαιώματός τους στην απασχόληση και ως εκ τούτου σε μια αξιοπρεπή ζωή. Όταν δια των Λουδιτών εξαπέλυσαν έναν αμείλικτο πόλεμο κατά της κλωστοΰφαντουργίας. Φυσικό παρεπόμενο ήταν ο ασυνάρτητος και ασύντακτος αυτός λαϊκός στρατός να νικηθεί από τον Κυβερνητη Πέρσιβαλ. 

Μα η εξέλιξη δεν φρενάρεται με αναθέματα.«Θεός πάντων η ενέργεια και η κίνηση» έγραψε ο Ευτύχης Μπιτσάκης..Τότε κατά της βιομηχανικής επανάστασης. Σήμερα κατά της τεχνολογίας. 

Συστημική φενάκη. Παραπλανητικό εφεύρημα της άρχουσας τάξης. Έτσι που οι λαοί να κοιτούν το δάχτυλο και όχι το χέρι οδηγό του. Τα παράσιτα των ελίτ. Που επιμένουν παραπλανητικά ν' απαιτούν από τις εξαθλιωμένες λαϊκές μάζες κατανάλωση του πλούτου που παράγουν οι μηχανές τους υποθηκεύοντας το μέλλον τους. 

Η αντίφαση αυτή κρύβει ενοχές και ένοχο. Δική του είναι η έρευνα δική του και η τεχνολογία. Σε αυτόν καταλήγει ο πλούτος της εργασιακής υπεραξίας.Γιατί τα παραγόμενα αγαθά δεν προκύπτουν από το πουθενά. Είναι εξ ολοκλήρου ανθρώπινο δημιούργημα και ως τέτοιο ποτέ δεν πρόκειται να υψωθεί πάνω από τον δημιουργό της –τον άνθρωπο- 

Επομένως τι υπολείπεται; 

Ο ολιγάρχης δι αυτής διαφεντεύει τη ζωή. . Από τα σπάργανα ως την σύγχρονη μορφή των τεχνολογικών επιτευγμάτων μεσολαβούν έρευνες δεκαετιών από πλήθη επιστημόνων. 

Ο λόγος, η ουσία, που κατά τη σοσιαλιστική αντίληψη η επιστήμη οφείλει να τίθεται στην υπηρεσία του ανθρώπου και όχι αντιστρόφως.. Επειδή τότε ο άνθρωπος θα αλυσοδεθεί από τα επιτεύγματά του. Έτσι τον φαντάστηκε αποκαρδιωμένος ο Ελύτης. 

Θα έρθει έγραψε προφητικά η στιγμή που ο άνθρωπος θ' αλυσοδεθεί στα δικής του επινόησης τεχνολογικά δεσμά. 

.Αυτό ακριβώς συμβαίνει σήμερα. Λες και οι επιστήμονες είναι ένα ξεχωριστό είδος ανθρώπων που ότι τρώγουν το μεταβολίζουν σε χρυσο. Ενώ εμείς σε σκατά. Για να κοπρίζουμε τον πλανήτη.

Αίτιο και αιτιατό που το ανθρώπινο γένος εξαναγκάζεται στη βίαιη μείωσή του αφού η ρομποτική κατέστησε τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες ανενεργές. Με τον καπιταλισμό ν ανατρέπει ακόμη και θεμελιώδεις θρησκευτικές δοξασίες, επί των οποίων στηρίχθηκε η διαιώνισή του. 

 «Ποιος θυμάται εκείνο το αυξάνεστε και πληθύνεστε και πληρώσατε τη γη»!!  Εκστομίστηκε τότε που η ανθρωπότητα είχε ανάγκη εργατικών χεριών για ν’ αναπτυχθεί. Δεδομένων όμως των νοητικών του ικανοτήτων η χειρονακτική εργασία για τον άνθρωπο είναι ντροπή. 

 Ναι αλλά μας περισσεύουν κάτι λούμπεν ξέφτια δεξιά κι αριστερά.. Τι θα τα κάνουμε;. Θα τα σαρώσουμε για να τα πετάξουμε στη χωματερή μιας ηπείρου γκουαντάναμο; Ή να τους ξεπαστρέψουμε ψεκάζοντάς τους κατά τις ονειρώξεις του πρίγκιπα Φιλίππου μ έναν ιό; Λύση ιδανική για τις ελίτ. Αναίμακτη. Που αποδίδεται σε μια εκ θεού επέμβαση. Ή στην ατομική ευθύνη της μη προσαρμογής στα νέα δεδομενα. 

Με μας να βιώνουμε οδυνηρά την αυταπάτη του διλήμματος ελευθερία ή ασφάλεια. Και να προβάλλουμε τον εξατομικευμένο εαυτό ως εμπόρευμα βορά στη φενάκη των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης.Και τους εικονικούς μας φίλους να είναι η ναρκισσιστική επιβεβαίωση ενός ζωώδους εγώ. 

Υπό αυτές τις συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας θα πρέπει να περάσουμε το κατώφλι του εκλογικού κέντρου σήμερα.Μ ' ένα σύνθημα στα χείλη. Ή αυτοί ή εμείς!!

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: