Τρίτη 23 Μαΐου 2023

ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

 Για δεύτερη φορά νικητές οι τσάτσοι της Ευρωπαϊκής ολιγαρχίας και πολιτικοί απόγονοι του κατοχικού δωσιλογισμού.. Κατάρα της ελληνικής κοινωνίας; Ο φόβος η οσφυοκαμψία και η άγνοια.. 

.....

 


To αποτέλεσμα αποτελεί συντριβή για τον ΣΥΡΙΖΑ και στρατηγική ήττα της πρότασης για «προοδευτική συγκυβέρνηση» με το ΠΑΣΟΚ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας για να προωθήσει αυτή τη συνεργασία έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «δεν υπάρχουν διαφορές ουσιαστικές» στις προγραμματικές θέσεις των δύο κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 είναι τα δύο μόνα κόμματα της αντιπολίτευσης που παρουσιάζουν πτώση. Μεγάλες  είναι οι διαφορές στα αποτελέσματα ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και την επαρχία.

Οι νέοι ακόμα πιο αρνητικοί συσχετισμοί και η άνοδος της δεξιάς και της ακροδεξιάς δημιουργούν προβληματισμό, για τη συνολική αντιδραστική μετατόπιση, τη νίκη των εκβιαστικών διλημμάτων και την ενίσχυση συντηρητικών τάσεων που είχαν διαφανεί, αλλά κανείς δεν είχε προβλέψει την έκταση τους.

Γιατί καμία ανάλυση δεν είχε προβλέψει το μέγεθος της επικράτησης της ΝΔ; 

Είχαμε επισημάνει ότι μέσα σε αυτό το ρευστό, και μεταβαλλόμενο πολιτικό σκηνικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις, ειδικά σε μια κάθε άλλο παρά φυσιολογική περίοδο στην οποία σχεδόν επί μια τριετία ο κόσμος ήταν κλεισμένος σπίτι του, με την ακρίβεια να εκτινάσσεται και το ξέσπασμα του πολέμου να αμφισβητεί κάθε βεβαιότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι δημοσκοπήσεις, (ακόμα και τα exit poll) απέτυχαν να προβλέψουν το τεράστιο μέγεθος της διαφοράς και το μέγεθος της εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρά τις 146 έδρες στην ομιλία του έκανε σαφές ότι επιθυμεί να οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση ώστε να αποκτήσει άνετη αυτοδυναμία και να εφαρμόσει το πραγματικό αντιδραστικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας.

Ζητούμενο παραμένει η δημιουργία μιας εργατικής-λαϊκής ανατρεπτικής αντιπολίτευσης που να μπορέσει να σταθεί εμπόδιο σε όσα μας ετοιμάζουν. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: