Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

ΝΑΤΟΪΚΗ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

 Ο ΚΑΤΑΜΑΥΡΟΣ ΦΑΣΙΣΤΑΣ ΖΕΛΕΝΣΚΙ 

-- ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΕΝΟΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ


 

 Να γίνει η Μαύρη Θάλασσα μια «θάλασσα του ΝΑΤΟ», κάλεσε χθες τους ΝΑΤΟικούς «συμμάχους» ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμ. Κουλέμπα, ενώ η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ανατολική Ευρώπη με επίκεντρο την Ουκρανία κλιμακώνεται σταθερά και αυξάνονται οι κίνδυνοι επέκτασής της.

Στο μεταξύ η Μόσχα «προειδοποίησε» ότι η ένταση στην Βαλτική Θάλασσα ανεβαίνει επικίνδυνα και ότι μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας, μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Είναι καιρός να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο ασφαλείας για όλα τα έθνη της περιοχής που απειλούνται» και να κάνουμε τη Μαύρη Θάλασσα «αυτό που έχει γίνει η Βαλτική Θάλασσα: Μια θάλασσα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ κατά την έναρξη διάσκεψης στη Ρουμανία.

Η Ρουμανία και η Ουκρανία διεξήγαγαν χθες και προχθές στο Βουκουρέστι την πρώτη διάσκεψη για την «ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας», στο πλαίσιο της Διεθνούς Πλατφόρμας της Κριμαίας, ενός μηχανισμού που σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση έχει στόχο «την άρση της κατοχής της Κριμαίας και την αποκατάσταση της ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα».

Ο Κουλέμπα υπενθύμισε ότι πριν έναν χρόνο καταστράφηκε στη Μαύρη Θάλασσα η ρωσική ναυαρχίδα «Moskva» και πρόσθεσε πως «κι άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία θα έχουν την ίδια τύχη, με την υποστήριξη των φίλων και εταίρων μας». Πέρυσι η Ρωσία είχε υποστηρίξει ότι το «Moskva» βυθίστηκε έπειτα από έκρηξη, η δε Ουκρανία ότι το έπληξαν δικές της δυνάμεις με πυραύλους.

Επιπρόσθετα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ επανέφερε το ζήτημα της ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ, ζητώντας «ένα σαφές σχέδιο για το πότε και πώς θα ενταχθεί η Ουκρανία», στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη στη Λιθουανία.

«Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε μαζί το κοινό πρόβλημα που είναι η Ρωσία. Για παράδειγμα, υποστηρίζω την ιδέα να ενταχθούν τα συστήματα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας της Ουκρανίας σε αυτά των συμμάχων του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε επίσης ο Κουλέμπα.

Η Μαύρη Θάλασσα ποτέ δεν θα γίνει ΝΑΤΟική θάλασσα, «είναι μια κοινή θάλασσα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: