Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΘΑΤΣΕΡ

 Τη θυμάστε; Είναι αυτή που υποσχόμενη υψηλότερες συντάξεις έστειλε τ' ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων στο χρηματιστήριο με συνέπεια αυτοί όταν ήγγικεν η ώρα να συνταξιοδοτηθούν να λάβουν χειραψίες !!! Η ιστορία επαναλαμβάνεται με θύματα τους Σουηδούς και τους Δανούς αλλά δεν είναι φάρσα!!

 


Η είδηση δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», αν και ...κεραυνοβόλησε τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας.

Η σουηδική «Alecta» είχε μεγάλη χασούρα από την κατάρρευση των δύο αμερικανικών τραπεζών, όπου είχε επενδύσει μεγάλα ποσά, τάζοντας στους ασφαλισμένους καλύτερες συντάξεις. Τώρα, μερικές χιλιάδες Σουηδοί κοιμούνται και ξυπνάνε με την αγωνία ότι θα τους περικοπούν κι αυτά που παίρνουν.

Οι απώλειες της «Alecta» υπολογίζονται στα 1,9 δισ. ευρώ. Δεν είναι όμως η μοναδική περίπτωση: Πριν λίγους μήνες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία της γειτονικής Δανίας ανακοίνωναν απώλειες μεταξύ 7% και 15% από τις «επενδύσεις» τους, προειδοποιώντας για «αναπόφευκτες συνέπειες» στις συντάξεις.

Μόνο το επικουρικό ταμείο έχασε 34 δισ. δολάρια το 2022, ή το 45% της περιουσίας του! Οι συνολικές απώλειες των συνταξιοδοτικών ταμείων διεθνώς ανήλθαν σε 1,3 τρισ. δολάρια τη χρονιά που πέρασε!

Με άλλα λόγια, οι υποσχέσεις για καλύτερες συντάξεις και μια «πιο άνετη ζωή» στα γεράματα έγιναν «καπνός» για εκατομμύρια συνταξιούχους σε όλο τον κόσμο, που πλέον κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για το μέλλον των συντάξεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: