Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΝ ΒΡΑΣΜΩ ΨΥΧΗΣ 2

 Στα γκάγκελα οι Ευρωπαίοι αγρότες για την εισαγωγή Ουκρανικών σιτηρών !! Κι οι Έλληνες στην κλειδαρότρυπα των Γεωργούληδων


 

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν την επιβολή έκτακτων περιορισμών στις εισαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας σε πέντε κράτη – μέλη που βρίσκονται κοντά στην εμπόλεμη χώρα, υποκύπτοντας έτσι στις πιέσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες προχώρησαν σε απαγόρευση των εισαγωγών ουκρανικών σιτηρών προκειμένου να κατευνάσουν την οργή των ντόπιων αγροτών. 

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αυτό το σούργελο ανακοίνωσε ότι το μπλοκ θα λάβει «προληπτικά μέτρα» καθώς αξιωματούχοι της ΕΕ προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τους πιο ένθερμους συμμάχους του Κιέβου, οι οποίες σπεύδουν να υπερασπιστούν τους αγρότες τους από την εισροή φθηνών σιτηρών. 

Ουκρανικά σιτηρά: 

ΕΕ κατά χωρών Κεντρικής Ευρώπης για την απαγόρευση εισαγωγής Σύμφωνα με τους Financial Times, τα υπό συζήτηση βήματα περιλαμβάνουν μέτρα όπως η απαγόρευση της εισαγωγής σιτηρών στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, που συνορεύει με την Ουκρανία, καθώς και τη Βουλγαρία, εξαιρώντας την επανεξαγωγή τους σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ ή σε άλλα μέρη του κόσμου. 

Η φον ντερ Λάιεν σημείωσε σε επιστολή της προς τους ηγέτες της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Βουλγαρίας ότι τα μέτρα θα έχουν «άμεσα αποτελέσματα» απέναντι στην επιδείνωση της κατάστασης για τους παραγωγούς σιταριού, καλαμποκιού, ελαιούχων σπόρων και ηλιόσπορων. 

Ασυνήθιστη κίνηση 

Η εξαιρετικά ασυνήθιστη κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μια προσπάθεια να ελέγξει το κύμα των μονομερών ενεργειών από τη συγκεκριμένη ομάδα κρατών – μελών της Ανατολικής Ευρώπης, που αμφισβήτησαν τις βασικές εξουσίες της ΕΕ σχετικά με την εμπορική πολιτική της. 

Πάντως όλα δείχνουν ότι οι πέντε ευρωπαϊκές χώρες θα λάβουν 100 εκατομμύρια ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ προκειμένου να αποζημιώσουν τους αγρότες τους για τις απώλειες που έχουν υποστεί. 

Μεγάλο μέρος των ουκρανικών σιτηρών που εισήλθαν στο έδαφος της ΕΕ παρέμεινε στις γειτονικές, προς την Ουκρανία, χώρες και είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των τιμών των σιτηρών σε τοπικό επίπεδο. 

Η ΕΕ θέλει να επεκτείνει το εμπορικό καθεστώς εν καιρώ πολέμου με την Ουκρανία όταν λήξει, αλλά η αναθεωρημένη έκδοση θα έχει ισχυρότερες διατάξεις που θα επιτρέπουν στην Ένωση να λάβει μέτρα για να «προστατέψει» τη δική της αγορά πιο άμεσα στο μέλλον. 

Οι Βρυξέλλες θα οργανώσουν κονβόι φορτηγών, τρένων και φορτηγίδων για τη μεταφορά των σιτηρών σε λιμάνια όπου θα μπορούν να αποσταλούν σε χώρες που τα έχουν ανάγκη.

 Επίσης στο σχέδιο υπάρχει η αύξηση της ικανότητας μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών μέσω του ποταμού Δούναβη. Πολλοί έμποροι αρνήθηκαν να πληρώσουν για αυτή τη μεταφορά επειδή είναι πιο ακριβή από το παραδοσιακό θαλάσσιο εμπόριο μέσω της Μαύρης Θάλασσας. 

Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς θα χρηματοδοτηθεί και θα οργανωθεί η διακίνηση των ουκρανικών σιτηρών. 

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Ισπανία προσπάθησε να επιδοτήσει ένα τρένο για τη μεταφορά σιτηρών σε όλη την ήπειρο, αλλά ήταν πολύ φθηνότερο να εισάγει σιτηρά από τη Λατινική Αμερική. 

Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία απαγόρευσαν επίσης πρόσφατα την εισαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, ενώ οι εκκλήσεις για παρόμοια μέτρα στη Ρουμανία αυξάνονται λόγω της ζημίας που προκαλείται στους ντόπιους αγρότες από τις χαμηλότερες τιμές για τα ουκρανικά προϊόντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: