Μυριόστομο μήνυμα από χιλιάδες νεολαίους αλλά και απομάχους όλων των ηλικιών..
Καμιά ανοχή στις κοιλάδες των Τεμπών!!!
Την απόφαση του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της Θεσσαλονίκης να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη και να μην επιτρέψουν οι χώροι δουλειάς να γίνουν μικρές «κοιλάδες των Τεμπών» εξέφρασε και η χτεσινή μεγαλειώδης απεργιακή διαδήλωση, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης για μέτρα προστασίας και ασφάλειας της ζωής και της υγείας του λαού και των παιδιών του.
Από νωρίς το πρωί δόθηκε με επιτυχία η μάχη της περιφρούρησης σε μια σειρά από χώρους δουλειάς σε βιομηχανίες, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, κ.α.
Σιγά σιγά οι εργαζόμενοι άρχισαν να συγκεντρώνονται στα σημεία των προσυγκεντρώσεων που είχαν οριστεί. Στη συμβολή Τσιμισκή και Αριστοτέλους άρχισαν να φτάνουν οι εργαζόμενοι από τους κλάδους του Εμπορίου, του Επισιτισμού, του Τουρισμού και των Υπηρεσιών. Στην πλατεία Αθωνος οι εργαζόμενοι στις Κατασκευές, στις Μεταφορές, στα Τρόφιμα, στη Χημική Βιομηχανία, στην Ενέργεια και άλλα σωματεία του ιδιωτικού τομέα. Στη συμβολή Καρόλου Ντήλ και Ερμού οι εργαζόμενοι στις εταιρείες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Στην πλατεία Αγία Σοφίας οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί, άλλοι εργαζόμενοι από το Δημόσιο και οι φοιτητικοί σύλλογοι.
Ξεκίνησαν με πορείες οι οποίες ενώθηκαν στη συμβολή της Ερμού με Αριστοτέλους και κατευθύνθηκαν με ένα μεγάλο μπλοκ προς τον χώρο της συγκέντρωσης, την πλατεία στο Αγαλμα Βενιζέλου, που ήδη είχε γεμίσει από χιλιάδες εργάτες και υπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, γυναίκες.
Ο Κώστας Ζαμπέτογλου κατήγγειλε την κυβέρνηση, η οποία, την ώρα που οι επιπτώσεις των πολιτικών των ιδιωτικοποιήσεων δείχνουν το πρόσωπό τους με τον πιο οδυνηρό τρόπο, προχωρά την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού. Οπως είπε, «είναι αδίστακτοι! Δεν θα αφήσουν τίποτα, κανένα πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο που δεν θα επιχειρήσουν να βάλουν χέρι». Ανέδειξε ότι «τα εργατικά σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς του λαϊκού κινήματος είμαστε αποφασισμένοι για ακόμα μια μάχη. Να μην προχωρήσει το σχέδιο παραπέρα εμπορευματοποίησης του νερού, όπως συνέβη σε μια σειρά από άλλους κλάδους, όπως η Ενέργεια, οι Μεταφορές, η Υγεία κ.ά.». Τέλος, κάλεσε το λαό να ενώσει τη φωνή του στη μεγάλη συναυλία που οργανώνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ στις 2 Απρίλη στην πλατεία Αριστοτέλους.
Ο Γιάννης Αναστασίου μετέφερε την απόφαση των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο να δυναμώσουν τον αγώνα για σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές μαζικές μεταφορές, για να ελεγχθούν εδώ και τώρα όλα τα συστήματα ασφαλείας σε όλο τον σιδηρόδρομο, από τους συρμούς μέχρι τα μηχανοστάσια.
Ο Θανάσης Κουτσουράς αναφέρθηκε στον 27χρονο οδηγό που προστέθηκε στη λίστα των νεκρών εργατών στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύοντας ότι όλοι οι χώροι δουλειάς είναι μια «κοιλάδα των Τεμπών». Μιλώντας για τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών και τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, σημείωσε: «Γίναμε η φωνή των θυμάτων που θυσιάστηκαν για τα κέρδη των λίγων, η φωνή που ζητά δικαίωση για το έγκλημα στα Τέμπη και για κάθε έγκλημα εργοδοτικό». Ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει μέση λύση: `Η τα κέρδη τους, ή οι ζωές μας!».
Κάλεσε «να δυναμώσουμε, να κλιμακώσουμε τη μάχη ζωής και θανάτου που δίνουμε! (...) Σε κάθε χώρο δουλειάς και γειτονιά οργανώνουμε τα επόμενα βήματα της δράσης μας. Βάζουμε μπροστά τα δίκαια αιτήματά μας για να εξασφαλιστούν όλα μας τα δικαιώματα. Παλεύουμε να επιβάλουμε συνθήκες εργασίας όπως μπορούν να είναι τον 21ο αιώνα. Δεν δεχόμαστε να περιμένουμε πότε θα είναι το επόμενο έγκλημα».
Η συγκέντρωση έκλεισε με το τραγούδι που έγραψε το συγκρότημα «Κοινοί Θνητοί» για την τραγωδία στα Τέμπη και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις χτεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις.
Ορμητικό ποτάμι ξεχύθηκαν στον δρόμο οι χιλιάδες απεργοί εργαζόμενοι στη βιομηχανία, στο Εμπόριο, στις υπηρεσίες, στον Πολιτισμό, στην Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της, υγειονομικοί, εργαζόμενοι στις κατασκευές, στους δήμους, στις τηλεπικοινωνίες, σε ελεγκτικές εταιρείες, σε δομές κατά των εξαρτήσεων, μισθωτοί δικηγόροι, κ.ά. Και μαζί τους οι αυτοαπασχολούμενοι που έκλεισαν τα καταστήματά τους, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές και οι μαθητές, συγκροτημένα πίσω από τα πανό των σωματείων και των συλλόγων τους, των Επιτροπών Αγώνα, των άλλων μαζικών φορέων.
Ηταν μια πορεία χιλιομέτρων. Εγνατία, Αγίας Σοφίας, Μ. Κινγκ, Παύλου Μελά, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Αναγεννήσεως, Μοναστηρίου και πάλι Εγνατία. Σε όλη τη διαδρομή δυνατά τα συνθήματα δονούσαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Στείλε όταν φθάσεις, δεν έφθασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» και «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» ακούγονταν ασταμάτητα.
Ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά ήταν τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών που έδιναν ζωντάνια και ορμή στην απεργιακή διαδήλωση. Αλλά και τα μπλοκ των Συλλόγων της ΟΓΕ, των Ενώσεων και της Ομοσπονδίας Γονέων.
Η πορεία έφτασε έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό και συνεχίστηκε μέχρι τον Βαρδάρη όπου ολοκληρώθηκε, με τους χιλιάδες διαδηλωτές να δίνουν την υπόσχεση να κρατήσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα και των διεκδικήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου