Ημέρες στο Μητσοτακιστάν
Σοβαρότατες καταγγελίες για παραβίαση του καταστατικού και φαινόμενα που κηλιδώνουν την Εταιρεία Δικαστικών λειτουργών, κατά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, στην επιστολή παραίτησης της επανεκλεγείσας Διονυσίας Μπιτζούνη.
Κι αν η σωματιακή απόγνωση από την αντιδημοκρατική δράση της εξουσίας στο Μητσοτακιστάν καταφεύγει στους δικαστές αυτοί που θα πρέπει να καταφύγουν;;
Απίστευτα και πρωτοφανή φαινόμενα που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να συμβαίνουν συνήθως σε σωματεία και συλλόγους στη διάρκεια των αρχαιρεσιών συνέβησαν τη φορά αυτή σε δικαστική ένωση και ειδικότερα στην «Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες».
Εταιρία που συστάθηκε το 1989 (έδωσε δημοκρατικό νόημα στην ύπαρξή τους ο Αντρέας άλλο αν το βεβήλωσαν και το βεβηλώνουν οι ίδιοι) με αντικείμενο την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, όχι μόνο έναντι της εκτελεστικής εξουσίας αλλά και έναντι των ιδιωτικών συμφερόντων, τον εκδημοκρατισμό της Δικαιοσύνης, την ενίσχυση του δικαιώματος των δικαστικών λειτουργών στις ελευθερίες της έκφρασης, της συνάθροισης, του συνεταιρίζεσθαι κ.λπ.
Η εταιρεία εξελίχθηκε σε έναν ζωντανό οργανισμό προβληματισμού και διαλόγου, αναδεικνύοντας τα ουσιαστικά προβλήματα όχι μόνο του δικαστικού-εισαγγελικού λειτουργήματος αλλά και γενικότερα του κράτους δικαίου.
Ομως, στις πρόσφατες αρχαιρεσίες φαίνεται ότι κυριάρχησαν φαινόμενα που ανατρέπουν και κηλιδώνουν όχι μόνο τους σκοπούς της λειτουργίας της Ενωσης αλλά και τη δημόσια εικόνα των δικαστικών λειτουργών.
Η ηχηρή παραίτηση της από την πρώτη στιγμή και επί πολλά χρόνια εξαιρετικά δραστήριας προέδρου της, Διονυσίας Μπιτζούνη (αρεοπαγίτης ε.τ.), έφτασε χθες στα δημοσιογραφικά γραφεία και δυστυχώς περιέχει σοβαρότατες καταγγελίες για πλήρη παραβίαση του καταστατικού, για ξαφνική «κάθοδο» μελών που δεν ελέγχθηκαν ως προς τις ταμειακές τους υποχρεώσεις, για συμμετοχή ακόμα και απόντων μελών στις αρχαιρεσίες και δυστυχώς με «υπόσχεση πληρωμής της συνδρομής από συγκεκριμένο υποψήφιο, με την υπόδειξη σταυροδότησης συγκεκριμένων οκτώ ατόμων», όπως αναφέρει στη δήλωση παραίτησής της -και παρά το γεγονός ότι εξελέγη- η κ. Μπιτζούνη.
Η απερχόμενη πρόεδρος μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Μολονότι η παραίτηση ως επιλογή απέχει από τη φιλοσοφία μου, εν τούτοις, εξωθούμαι στη λήψη της σχετικής απόφασης, θεωρώντας ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές και πρακτικές που μου εντυπώθηκε ότι υιοθετήθηκαν από την πλειονότητα των υποψηφίων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και που προοδευτικά κλιμακώθηκαν, με κορύφωση τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν κατά τις εργασίες της Καταστατικής Γενικής Συνέλευσης της 11.03.2023, αφενός απαξιώνουν τον ρόλο και τον σκοπό της Εταιρείας και αφετέρου προσβάλλουν θεσμούς και προσωπικότητες [...] »
Ετσι, ύστερα από ώριμη σκέψη και απόλυτα καθαρή συνείδηση, συνεπής στις προσωπικές μου απόψεις περί δημοκρατίας και δικαιοσύνης και επιμένοντας να κοιτάζω μόνο μπροστά και όχι πίσω, κάνω γνωστή την αποχώρησή μου από μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη διαφορά φιλοσοφίας σε θέματα συνδικαλιστικά, χωρίς να επιθυμώ να μπω σε λεπτομέρειες που θα επιφέρουν αναστάτωση στην Εταιρεία. »
Εν κατακλείδι, δεν επιθυμώ πλέον υπό τις διαπιστωθείσες κατά τη γνώμη μου προαναφερθείσες συνθήκες να εκπροσωπώ πρόσωπα (και μάλιστα δικαστές) που ενεργούν ως ανωτέρω, αλλά και πρόσωπα που ψηφίζουν υποψήφιο στον οποίο έχουν υποχρέωση ή που δέχονται να εγγραφούν στην εταιρεία και τη συνδρομή τους αναλαμβάνει να την καλύψει υποψήφιος».
Κι αν τα κάθε λογής σωματεία και οι σύλλογοι που αντιμετωπίζουν τέτοια προκλητικά αντιδημοκρατικά φαινόμενα καταφεύγουν στη Δικαιοσύνη, πού μπορούν να καταφύγουν άραγε οι ίδιοι οι δικαστές;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου