Ποιος ποιος πρώτος θα τρέξει να σπρωξει το εφαλτήριο του πολιτικού απαγχονισμού;
Στο Μητσοτακιστάν έχουν --ανεξαρτήτως του μαϊμού Μαραθωνίου-- από καιρού αρχίσει να τρέχουν, αλλά δεν φτάνουν στην απαλλαγή ποτέ..
Ούτε μία, ούτε δύο… αλλά τέσσερις προτάσεις μομφής εναντίον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν καλείται να εξετάσει η Εθνοσυνέλευση την Δευτέρα, με τους δρόμους του Παρισιού και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας να φλέγονται
– κυριολεκτικά –
μετά την «επικής» κλίμακας προεδρική παράκαμψη του κοινοβουλίου την Πέμπτη, ώστε το Ελιζέ να εξασφαλίσει την βαθιά αντιδημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, πυροδοτώντας την έκρηξη μαζικών, οργισμένων, λαϊκών αντιδράσεων.
Αυτή η – κατά κοινή ομολογία – απαξιωτική, τουλάχιστον, κίνηση, ως προς το κοινοβούλιο, η οποία ακολούθησε εβδομάδες διαδηλώσεων κατά του συνταξιοδοτικού σχεδίου, προκάλεσε τρεις νύχτες αναταραχών και μαζικών διαδηλώσεων στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη χώρα, θυμίζοντας τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασαν στα τέλη του 2018 με αφορμή τις υψηλές τιμές των καυσίμων.
Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, όπως τουλάχιστον εκτιμά το FRANCE 24 ενώ οι ψήφοι της Δευτέρας μπορεί να εκφράσουν την οργή του δρόμου για την κυβέρνηση του Μακρόν, είναι απίθανο να την ρίξουν.
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν δύο προτάσεις δυσπιστίας στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.
Η κεντρώα ομάδα Liot πρότεινε μια πολυκομματική πρόταση μομφής, η οποία συνυπογράφηκε από την αριστερή συμμαχία Nupes. Ώρες αργότερα, το ακροδεξιό κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Γαλλίας, το οποίο έχει 88 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, κατέθεσε επίσης πρόταση μομφής.
Όμως, παρόλο που το κόμμα του Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία του στην Κάτω Βουλή στις εκλογές πέρυσι, δεν υπήρχε πιθανότητα να περάσει η πολυκομματική πρόταση, εκτός κι αν σχηματιστεί μια αιφνιδιαστική συμμαχία βουλευτών από όλες τις πλευρές, από την αριστερά έως την ακροδεξιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου