Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

ΠΟΤΑΜΟΙ ΤΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

 Η εξευτελιστική ήττα της αμερικανικής δημοσιογραφίας..

Το αμερικανικό μιντιακό μονοπώλιο των κορμοράνων σπάει, και χίλια λουλούδια των Μέσων Κοινωνικής δικτύωσης το απογύμνωσαν όπως κατα την υπερπαραγωγή της μούφα απόβασης στη σελήνη..

Ήμουν αυτός που παρουσίασε πανευρωπαϊκά το φονικό των τριακοσίων γυναικόπαιδων του καταφυγίου στο Ιράκ και που τα σύννεφά του προειδοποιούσαν για τον εμφύλιο που ήδη είχε σκουρήνει τον ορίζοντα.

Ποιος νοιαζόταν; Το αμερικανικό στομάχι πεινούσε για ήρωες μαϊμούδες όπως η Τζέσικα Λανγκ..Κάτι σαν τα δικά μας τα Ίμια φανταστείτε που το ελικόπτερο δεν είχε δεχτεί καμία σφαίρα..

 


«Ήδη στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων --γράφει ο Παύλος Νεράτζης-- του πολέμου φάνηκε ότι αυτός ο πόλεμος θα σηματοδοτήσει την αποτυχία της αμερικανικής δημοσιογραφίας», υποστηρίζει ο Robert Jensen, αρθρογράφος της The Progressive (Diemand, 2003). 

Χαρακτηριστική επ’ αυτού είναι η υπόθεση της επιχείρησης διάσωσης της αιχμαλώτου πολέμου, Jessica Lynch, που προβλήθηκε ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από το Πεντάγωνο και τα κυρίαρχα αμερικανικά ΜΜΕ και στη συνέχεια αποδομήθηκε από το BBC, δίνοντας μια ηχηρή απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι οι αμερικανικοί μηχανισμοί προπαγάνδας δεν λένε χοντροκομμένα ψέματα. 

 Στις 30 Μαρτίου μαθαίνουμε από την ιρακινή τηλεόραση ότι άνδρες των ιρακινών δυνάμεων έχουν συλλάβει μια αμερικανίδα στρατιώτη, την Jessica Lynch. Τα αμερικανικά δίκτυα κάνουν λόγο για μια «ηρωική κοπέλα», που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας της έπεσαν σε ενέδρα του εχθρού στη Νασιρίγια. 

Η μάχη ήταν σκληρή. 

 Η Jessica είδε έντεκα συντρόφους της να τραυματίζονται θανάσιμα. Η ίδια πολέμησε γενναία, εξαντλώντας τα πυρομαχικά της, αλλά στο τέλος αιχμαλωτίστηκε από τους Ιρακινούς, που τη μετέφεραν σοβαρά τραυματισμένη από μαχαίρι σε νοσοκομείο της πόλης. 

Στη διάρκεια της κράτησής της, προσθέτουν αμερικανοί παρουσιαστές επικαλούμενοι πηγές του Πενταγώνου, η Jessica ανακρίθηκε και βασανίστηκε. Στην Ντόχα στις 2 Απριλίου τις πρώτες πρωινές ώρες οι ενσωματωμένοι πολεμικοί ανταποκριτές καλούνται εσπευσμένα στο CENTCOM, όπου και το Κέντρο Τύπου των αμερικανικών δυνάμεων. 

«Έχουμε πολύ σημαντικές εξελίξεις. Ο πρόεδρος έχει ενημερωθεί, όπως και ο υπουργός Άμυνας», λέει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Jim Wilkinson, απευθυνόμενος στους αγουροξυπνημένους δημοσιογράφους. 

Όλοι νομίζουν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν συλλάβει τον Saddam. (ο δημοφιλής πρόεδρόςτους που εκτελέστηκε λίγο πριν ή λίγο μετά τον Ταρέκ Αζίζ υπουργός εξωτερικών του ΙΡΑΚ που στον ΟΗΕ θεωρείτο ο πλέον μορφωμένος άνθρωπος της υφηλίου!!)

Η είδηση, όμως, αφορά την επιχείρηση διάσωσης της 19χρονης Jessica Lynch. 

Πράγματι, εκατομμύρια τηλεθεατές σ’ όλο τον κόσμο παρακολουθούν, σαν να πρόκειται για reality show ή για σκηνές από υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ, πλάνα πάνοπλων Αμερικανών, που εισβάλλουν στο νοσοκομείο της Νασιρίγια, αιφνιδιάζουν τους πάντες, κατατροπώνουν ένοπλους Ιρακινούς, απελευθερώνουν τη νεαρή κοπέλα και διαφεύγουν με ελικόπτερο. 

Η όλη επιχείρηση κρατά πέντε λεπτά. Το οπτικό υλικό από κάμερες νυκτός, που έφεραν στα κράνη τους οι πάνοπλοι πεζοναύτες, συνοδεύεται από εγκωμιαστικά σχόλια για την αποτελεσματικότητα, τη μαχητικότητα και το θάρρος των αμερικανικών δυνάμεων. 

Είναι η πρώτη επιτυχής επιχείρηση διάσωσης αμερικανού αιχμαλώτου πολέμου μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το κοινό συγκινείται και η ηρωίδα Jessica Lynch παρασημοφορείται. Αργότερα, στα τέλη Ιουνίου, η Washington Post θα θέσει ερωτηματικά για την αληθοφάνεια της υπόθεσης και το BBC, στο ντοκιμαντέρ του Παραπλανητικά πολεμικά αφηγήματα [War Spin], θ’ αποκαλύψει ότι η επιχείρηση διάσωσης ήταν στημένη. 

Όπως δήλωσαν γιατροί του νοσοκομείου στη Νασιρίγια, οι ελάχιστοι ιρακινοί στρατιώτες που φυλούσαν τη Lynch είχαν φύγει δύο μέρες πριν από την άφιξη των Αμερικανών. 

Οι ιρακινοί γιατροί χορήγησαν φιάλες αίματος στην Αμερικανίδα, τη στιγμή που κι άλλοι ασθενείς τις είχαν ανάγκη, και προσπάθησαν να την παραδώσουν στις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από αμερικανικά πυρά, οπότε υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στο νοσοκομείο. «Κατά την εξέταση διαπίστωσα ότι είχε σπάσει τον βραχίονά της, τον μηρό και τον αστράγαλό της, αλλά δεν έφερε κανένα τραύμα από σφαίρα», δηλώνει στο BBC ένας γιατρός. 

«Τη φρόντιζα σαν να ήταν κόρη μου», προσθέτει μια ιρακινή νοσηλεύτρια. 

Όταν έγινε η επιχείρηση δήθεν διάσωσης, οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων πυροβολούσαν χωρίς λόγο μέσα στο νοσοκομείο, σκορπίζοντας τον τρόμο σε γιατρούς και ασθενείς μόνο για τις ανάγκες των τηλεοπτικών γυρισμάτων (Kampfner, 15/05/2003). 

Τον Απρίλιο του 2007, ενώπιον του Κογκρέσου, η Lynch θα παραδεχθεί ουσιαστικά ότι έπεσε θύμα της προπαγάνδας του Πενταγώνου. Στη διάρκεια της μάχης στη Νασιρίγια, όπως είπε, το όπλο της είχε πάθει εμπλοκή και η ίδια είχε χάσει τις αισθήσεις της, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε ενεπλάκη σε ατύχημα (Lynch, 24/04/2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια: