Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 ...ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ Ή ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ..Α(Γ)ΡΙΟΥ ΝΑΙ ΜΕΝ ΠΑΓΟΥ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΑΠΌ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ "ΚΑΝΙΒΑΛΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ" --ΑΠΟΔΕΙΞΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΣΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΎΛΙΟ ΠΟΥ ΑΠΛΩΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΦΕΡΠΟΥΣΑ ΑΡΩΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΑΔΙΚΟΥ..

 

 

Το απόλυτο ξεγύμνωμα της υποκρισίας και των ψεμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των πλειστηριασμών ήρθε χτες και από τη δημοσιοποίηση του σκεπτικού της πρόσφατης απόφασης του Αρείου Πάγου.

 


Αυτό που είχε επισημανθεί από τον «Ριζοσπάστη» τις προηγούμενες μέρες ήταν ότι η απόφαση «πάτησε» πάνω στο θεσμικό πλαίσιο που έχουν «χτίσει» χρόνια τώρα αυτά τα κόμματα, επιβεβαιώνοντας ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα μπορούν να ενεργούν δικαστικές πράξεις (να γίνονται διάδικοι) και να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία, όχι ως πληρεξούσιοι των funds. Κάτι που βέβαια διευκολύνει την όλη διαδικασία και επισπεύδει χιλιάδες πλειστηριασμούς.

Ομως το σκεπτικό της απαράδεκτης απόφασης είναι αποκαλυπτικό, γιατί επικαλείται τους νόμους 4354/2015 του ΣΥΡΙΖΑ και 3156/2003 του ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφαίνεται ότι κατά την παράλληλη και συνδυαστική εφαρμογή των Ν. 4354/2015 και Ν. 3156/2003, οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) έχουν την κατ' εξαίρεση νομιμοποίηση του άρθρου 2 παρ. 4 του Ν. 4354/2015, προς άσκηση κάθε ένδικου βοηθήματος και κάθε άλλης δικαστικής ενέργειας προς είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, ανεξάρτητα από το ειδικότερο νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο συντελείται η μεταβίβαση των υπό διαχείριση απαιτήσεων, δηλαδή ακόμη και όταν η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η ανάθεση της διαχείρισής τους στις εν λόγω εταιρείες συντελείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3156/2003 για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων».

Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα funds παραμένουν στο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς του 2003 και μπορούν να βγάζουν ακίνητα σε πλειστηριασμό με βάση τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η δημοσίευση του σκεπτικού των δικαστών σημαίνει ότι πλέον μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τα funds.

Κλειδί για τους πλειστηριασμούς οι νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ

Ετσι, ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το βασικό κλειδί για τους χιλιάδες πλειστηριασμούς που επίκεινται, ενώ βέβαια ο Πτωχευτικός Κώδικας της ΝΔ κάνει ακόμα πιο δύσκολο για τα χρεωμένα νοικοκυριά να διαπραγματευτούν την αποπληρωμή του δανείου τους.

Αλλωστε και ο πρωθυπουργός χτες σε συνέντευξή του καλούσε τους καταχρεωμένους ιδιοκτήτες να πάνε σε «ρυθμίσεις» με τα «κοράκια» των funds, ενώ για την απόφαση του Αρείου Πάγου έλεγε ότι δεν αποτελεί κάτι νέο, μόνο επικυρώνει προηγούμενα νομοθετήματα. «Ιδιο είναι το πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά. Μιμούμενος άλλωστε τον Αλ. Τσίπρα και όσα είπε προχθές στη δική του συνέντευξη στον Alpha, ο Μητσοτάκης είπε ότι «πλειστηριασμοί γίνονταν και γίνονται» και αφορούν περιπτώσεις που τάχα δεν αφορούν πρώτη κατοικία.

Θυμίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον νόμο 4354/2015 ψήφισε την πώληση των «κόκκινων» δανείων στα funds (όπως και με τον Νόμο 4389/2016, που έφερε εκτεταμένες τροποποιήσεις στον προηγούμενο), σύμφωνα με τις σχετικές μνημονιακές δεσμεύσεις. Οι διακηρύξεις ότι με το θεσμικό πλαίσιο τέθηκαν τάχα «αυστηροί όροι ελέγχου και κανόνες λειτουργίας των funds, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των δανειοληπτών» είναι πραγματικά «άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε». Κι αυτό γιατί με τους συγκεκριμένους νόμους εισήγαγε τις έννοιες «ευάλωτα νοικοκυριά», «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και «συνεργάσιμος δανειολήπτης», αυτά δηλαδή που λέει και τώρα προεκλογικά.

Τι σημαίνει όμως «ευάλωτα νοικοκυριά»; Οπως αναφέρει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ): «Οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσδιορίζουν τα έξοδα που είναι αποδεκτό να έχει μια οικογένεια για να ζήσει επαρκώς. Αφού καλυφθούν οι δαπάνες αυτές, το οποιοδήποτε ποσό περισσεύει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των χρεών προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων».

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε και προτείνει ρυθμίσεις τέτοιες μόνο για τους σχετικά εξαθλιωμένους και ό,τι περισσεύει από τα βασικά, που είναι η διατροφή και οι λογαριασμοί, να πηγαίνει στις τράπεζες. Κι αν αναρωτιέται κανείς τι εστί ΕΓΔΙΧ, πρόκειται για αυτοτελή δημόσια υπηρεσία που συστάθηκε με τον Νόμο 4389/16 (ΦΕΚ 94/Α/27-5-2016) και ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 31/10/2016. Επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή...

Οσο για τον «συνεργάσιμο δανειολήπτη» και τις «ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης» - εφόσον δηλαδή πληρούνται αυτές οι απαράδεκτες προϋποθέσεις - τότε οι οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλουν ποσό στα funds και τις τράπεζες «τέτοιο ώστε οι πιστωτές τους δεν θα βρεθούν χωρίς τη συναίνεσή τους σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτή στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης»... Δηλαδή - όπως αποσαφήνιζε τότε η υπηρεσία που συνέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ (ΕΓΔΙΧ) «να φτάσει τουλάχιστον στο ποσό που θα λάμβανε η τράπεζα / διαχειριστής δανείου εάν ρευστοποιούνταν η περιουσία του οφειλέτη, συνοφειλετών, εγγυητών (αρχή μη χειροτέρευσης πιστωτή)».

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο χιλιάδες νοικοκυριά χάνουν ή κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τους πλειστηριασμούς, κι ας είναι ενταγμένα σε δήθεν ευνοϊκές ρυθμίσεις...

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: