Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Ίσα βάρκα ίσα βρόμικα νερά

Να πληροφορήσω την κυβέρνηση της κουτοπόνηρης εξίσωσης των δύο άκρων πως πιο φασίστας από την ελληνική ακροδεξιά πεθαίνεις.. Πλέον η πολιτική συμμορία του Μητσοτάκη χρυσάφι να πιάνει κάρβουνο θα γίνεται..


 

 

Κατατέθηκε την Πέμπτη και την Τρίτη συζητείται στη Βουλή η επικίνδυνη τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές σε «εγκληματικές οργανώσεις». 

Η επίμαχη διάταξη, ενώ κατατέθηκε στο όνομα της αντιμετώπισης του φασιστικού κινδύνου, σε δεύτερο χρόνο «ανοίγει τον δρόμο για εφαρμογή θεωριών δύο άκρων». Και η νέα αναθεώρηση της τροπολογίας αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα σε μελλοντική αξιοποίησή της για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και απαγορεύσεις.

 Η διάταξη παραμένει υπερβολικά γενικόλογη και δεν περιγράφει ούτε καν με έμμεσο τρόπο τη στόχευση του αποκλεισμού των νεοναζιστικών μορφωμάτων όπως η Χρυσή Αυγή και οιπαραφυάδες της. 

Η κυβέρνηση δικαιολογεί την αμφισημία της τροπολογίας με τον ισχυρισμό ότι «δεν υπεισέρχεται σε αξιολόγηση της ιδεολογίας των κομμάτων», με το σκεπτικό πως κάτι τέτοιο εγκυμονεί «κίνδυνο υπερβολικής διεύρυνσης των περιορισμών». 

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το θέμα αφορά πρωτίστως «την προστασία της δημοκρα- τίας από εγκληματικές οργανώσεις και πρόσωπα που εμφανίζονται με τον μανδύα πολιτικών κομμάτων». 

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί το γεγονός ότι η διάταξη αυστηροποιεί συνολικά τα κριτήρια ανακήρυξης συνδυασμών στην εκλογική διαδικασία, όχι μόνο με αποκλεισμό σχημάτων που έχουν αρχηγό έναν καταδικασμένο εγκληματία, αλλά δίνοντας στο δικαστικό όργανο τη δυνατότητα ελαστικών ερμηνειών κατά το δοκούν. 

 Σε αυτή την κατεύθυνση εισάγονται γενικεύσεις στις προϋποθέσεις ανακήρυξης κομμάτων, όπως η αναφορά ότι «η οργάνωση και η δράση του κόμματος οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος». 

Συνταγματολόγοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με το γεγονός πως η σχετική ρύθμιση έρχεται παραμονή των εκλογών, εντασσόμενη στους άμεσους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στόχους. 

Η αντίστοιχη τροπολογία που έχει κατατεθεί στη βουλή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προβληματική, καθώς παρά τις αντιρατσιστικές διατυπώσεις της βασίζεται στο κριτήριο της καταδίκης για εγκλήματα του άρθρου 187 (τρομονόμος) του Ποινικού Κώδικα. 

Για τροπολογία επικίνδυνων γενικεύσεων κάνει λόγο το ΚΚΕ, που σημειώνει ότι με τη νεοεισερχόμενη έννοια της “πραγματικής ηγεσίας” και με άλλες διατάξεις δίνεται η δυνατότητα ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου του αστικού κράτους στο εσωτερικό των κομμάτων. Το ΜέΡΑ25, με τη σειρά του, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συμβάλει στην ψήφιση της τροπολογίας, μιλώντας για «επικίνδυνα υποκριτική μεθόδευση της κυβέρνησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια: