Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Η ..."ΑΓΙΑ ΦΤΩΧΕΙΑ"...

 Με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι 51 δις δολάρια θα ήταν ικανά να προστατεύσουν τη ζωή του ευάλωτου πληθυσμού, οι 20 διατροφικές εταιρείες - κολοσσοί μοίρασαν στους μετόχους τους 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία

 


 Την ίδια ώρα που ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 51,5 δισεκατομμύρια δολάρια θα ήταν αρκετά για να σώσουν τη ζωή και να παρέχουν φαγητό και στέγη στα 230 εκατομμύρια ευάλωτων ανθρώπων στον πλανήτη, οι 20 εταιρείες – κολοσσοί (σιτηρών, λιπασμάτων, κρέατος και γαλακτοκομικών) μοίρασαν 53,5 δισεκατομμύρια δολάρια στους μετόχους τους το 2020 και 2021. 

Η αποκάλυψη γίνεται μέσα από τη νέα έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace με τίτλο τίτλο «Unchecked, unregulated and unaccountable: who are the hunger profiteers?», η οποία αποκαλύπτει την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και την πανδημία του κορωνοϊού. 

Τα κύρια ευρήματα της έκθεσης, αποδεικνύουν το πώς οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου εκμεταλλεύτηκαν τις κρίσεις αυτές ώστε να έχουν τεράστια κέρδη, βυθίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα και αυξάνοντας τον έλεγχό τους στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, μόνο και μόνο για να βγάλουν περισσότερα χρήματα οι ιδιοκτήτες και οι μέτοχοι των εταιρειών. 

Είναι χαρακτηριστικό των κερδοσκόπων της πείνας ότι μόνο τέσσερις εταιρείες και συγκεκριμένα η Archer-Daniels Midland, η Cargill, η Bunge και η Dreyfus, ελέγχουν περισσότερο από το 70% του παγκοσμίου εμπορίου σιτηρών, όμως δεν έχουν καμία υποχρέωση να αποκαλύψουν όσα γνωρίζουν για τις παγκόσμιες αγορές, ούτε για τα δικά τους αποθέματα σιτηρών. 

Μάλιστα, η Greenpeace βρήκε ότι η έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις πραγματικές ποσότητες αποθεμάτων σιτηρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ήταν καθοριστικός παράγοντας στην αύξηση της κερδοσκοπίας στις αγορές τροφίμων και στις αυξημένες τιμές. 

«Αυτές οι εταιρείες είναι τόσο άπληστες που έχουν παραγκωνίσει εκτός συστήματος τους παραγωγούς μικρής κλίμακας, που παράγουν στον τόπο όπου καταναλώνεται η τροφή, και βασικός τους στόχος είναι όντως να ταΐζουν τον κόσμο! 

Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν άμεσα ώστε να προστατεύσουν τους πολίτες από την εκμετάλλευση των μεγάλων εταιρειών. 

Χρειαζόμαστε πολιτικές που να ρυθμίζουν και να περιορίζουν τον έλεγχο των πολυεθνικών στο παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, ειδάλλως οι ανισότητες που βλέπουμε τώρα θα γίνουν πιο έντονες. 

Στην ουσία, πρέπει να αλλάξουμε το διατροφικό σύστημα. Αν αποτύχουμε, το κόστος θα είναι εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές», επεσήμανε σε δήλωσή της η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Δεν υπάρχουν σχόλια: