Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ ...

 ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΗΣ.."ΕΝΤΙΜΟΚΕΡΔΕΙΑΣ!!" ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΑΪΖΟΥΝ ΔΕΝ ΠΟΥΛΙΕΤΑΙ ΜΙΣΟΤΙΜΗΣ

 


Ειδικά όταν μιλάμε για τον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου (βλέπε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ), που οι τζίροι του ζαλίζουν, με ανοδικές τάσεις τα έξι τελευταία χρόνια και με μεγάλη κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, ο συνολικός τζίρος αυτών των επιχειρήσεων το 2021 άγγιξε τα 10,11 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 2,41% συγκριτικά με το 2020 και 9,54% σε σύγκριση με το 2019! Μάλιστα, το 2021 ήταν η πέμπτη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων, που έχουν εκτοξευθεί κατά 31% (ή κατά 2,42 δισ. ευρώ) από το 2016!

Ποιος δεν θυμάται τους θηριώδεις τζίρους που ανακοίνωναν εν μέσω πανδημίας τα σούπερ μάρκετ, την ώρα που εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι ξεπατώνονταν στη δουλειά, με τον ίδιο άθλιο μισθό και με ξεχειλωμένα ωράρια, στο όνομα της αποφυγής του συνωστισμού;

Μάλιστα, είναι τέτοια η συγκέντρωση του κλάδου, ώστε μόλις έξι μεγάλες αλυσίδες συγκεντρώνουν το 90% του τζίρου! Για τη χρονιά που μόλις πέρασε, ο τζίρος του οργανωμένου λιανεμπορίου συνέχισε να αυξάνει κατά 6,3%, παρά το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά αναγκάστηκαν να περικόψουν τις δαπάνες τους ακόμα και για βασικά αγαθά, με τον πληθωρισμό σε αυτές τις κατηγορίες εμπορευμάτων να «τρέχει» μέχρι και με 11%. Σημαντική στην αύξηση του τζίρου ήταν και η επίδραση του τουρισμού.

Αν στην περίπτωση της Ενέργειας ο βολικός «αντίπαλος» για την ΕΕ, την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν τα «απροσδόκητα κέρδη», πίσω από τα οποία κρύβεται η τρελή κερδοφορία των ομίλων εξαιτίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της «απελευθέρωσης» της αγοράς, στο λιανεμπόριο είναι η «αισχροκέρδεια», για την οποία μάλιστα το αρμόδιο υπουργείο ανέλυε χτες ότι δεν είναι πάντα «παράνομη»!

Ο λαός δεν αγοράζει κουτόχορτο, όσο κι αν προσπαθούν να του το πουλήσουν μισοτιμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: