Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

ΠΑΤΡΙΟΤ: ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΔΟΛΑΡΙΑ

 ΚΑΙ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΝΕΩΝ ΣΦΑΓΩΝ

 Γιώργος Μιχαηλίδης

Τι τρυφερή σκηνή.. Συγκινηθήκαμε πλαντάξαμε στο κλάμα..
 

Μετά από τριακόσιες ημέρες κι ενώ ο Ζελένσκι, επισκεπτόμενος τις ΗΠΑ, πραγματοποιούσε το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό από την έναρξη του πολέμου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήριζε τον πόλεμο στην Ουκρανία μία «κοινή τραγωδία», για την οποία όμως η ευθύνη πέφτει στο Κίεβο και τους συμμάχους του. 

Σε πολιτικό επίπεδο, η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ αποτέλεσε μια ευκαιρία να κερδηθούν τα σκεπτικιστικά τμήματα της αμερικάνικης ελίτ. Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, στον λόγο του στο Κογκρέσο, μίλησε για «επένδυση» στη δημοκρατία και την ελευθερία αντί για «φιλανθρωπία», παρουσιάζοντας την Ουκρανία ως ένα οχυρό των δυτικών αξιών που κρατά παρά την υπεροπλία της Ρωσίας. 

Από διπλωματική άποψη, η επίσκεψη Ζελένσκι στις ΗΠΑ έβρισκε τον αντικατοπτρισμό της στην ταυτόχρονη, αιφνιδιαστική, επίσκεψη Μεντβέντεφ στο Πεκίνο, όπου συζητήθηκε το θέμα της Ουκρανίας.


Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσουν νέα οικονομική βοήθεια ύψους 1,8 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία και όσον αφορά το στρατιωτικό σκέλος να την προμηθεύσουν με τα αμερικάνικα πυραυλικά συστήματα Patriot. 

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας πρότεινε αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δύναμης κατά μισό εκατομμύριο στρατιώτες και δημιουργία δύο νέων ναυτικών βάσεων σε κατακτημένες παραλιακές ουκρανικές πόλεις. Παράλληλα, ο Πούτιν, απευθυνόμενος στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του, χαρακτήρισε την κατάσταση στα υπό ρωσική διοίκηση εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας ως «εξαιρετικά περίπλοκη», καλώντας τες να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν τους κατασκόπους του αντιπάλου.

Στο πεδίο των μαχών, τα μέτωπα εμφανίζονται εν πολλοίς στάσιμα μετά τη μεγάλη ρωσική υποχώρηση από τις περιοχές που κατείχε βορείως του Δνείπερου στη Χερσώνα. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι η πόλη Μπάχμουτ της επαρχίας του Ντονιέτσκ, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός και η επίλεκτη μισθοφορική ομάδα Wagner από τον Ιούλιο. 

Οι απώλειες αμφότερων των πλευρών στο σύνολο των μετώπων ανέρχονται σε εκατοντάδες ανά ημέρα, ενώ το Μπάχμουτ, το οποίο επισκέφτηκαν τόσο ο Ζελένσκι όσο και ο ιδιοκτήτης της Wagner, Πριγκόζιν, την περασμένη εβδομάδα, έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων. Αρκετοί μιλούν για προετοιμασία της Ρωσίας για ανάληψη σημαντικών επιθετικών πρωτοβουλιών, εντούτοις, το μεγάλο όπλο της προς το παρόν είναι οι πυραυλικές επιθέσεις στις ουκρανικές υποδομές, που απειλούν να διαλύσουν την κοινωνική ζωή της χώρας.


Ετοιμαζόμαστε να μπούμε στο δεύτερο έτος του καταστροφικού πολέμου στην Ουκρανία με τις ενδείξεις να «μαρτυρούν» ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: