Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

ΑΚΡΙΒΕΙΑ: ΧΛΕΥΗ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

 Παίζουν ανίερα με τις μεγεθύνσεις αλλά και τη θέση των επιγραφών στις τιμές!!

 


Με βάση τιμοκαταλόγους που έχουν δώσει οι προμηθευτές σε σουπερμάρκετ, αναμένονται νέες αυξήσεις από αρχές του 2023! 

Μάλιστα αυτές θα σημειωθούν σε βασικά προϊόντα όπως άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφές, ζάχαρη, ελαιόλαδο, σοκολατοειδή-γκοφρέτες, κατεψυγμένα αλιεύματα και κατεψυγμένες ζύμες, χαρτικά είδη κ.α. Υπενθυμίζεται δε ότι τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός μπορεί να υποχώρησε στο 9,1% από 12% τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω της μείωσης σε ρεύμα και φυσικό αέριο, ωστόσο το ράλι ακρίβειας συνεχίστηκε στα τρόφιμα. Σε ετήσια βάση, στις πέντε πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις είναι τα γαλακτοκομικά-αυγά (24,2%), ψωμί-δημητριακά (19,3%), κρέατα (17,3%), έλαια-λίπη (16,6 %) και καφές-κακάο-τσάι με αύξηση (13,4%). 

 

Στο μέτωπο της ενεργειακής ακρίβειας, οι αυξήσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που ανακοινώθηκαν έρχονται να ροκανίσουν τις δήθεν ελαφρύνσεις στο ρεύμα, τις οποίες πληρώνει έτσι κι αλλιώς ο λαός στους ομίλους ενέργειας μέσω των επιδοτήσεων. Η συνολική επιβάρυνση υπολογίζεται σε 300 εκατ. ευρώ.

 

Το σκανδαλώδες είναι ότι το κόστος των ΥΚΩ θα έπρεπε να μειωθεί καθώς διασυνδέθηκαν τα νησιά! Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, με τις διασυνδέσεις Σύρου, Πάρου και Μυκόνου (2018) και Νάξου (2020), οι ΥΚΩ πρέπει να μειωθούν κατά 60 εκατ. ετησίως και με τη διασύνδεση Κρήτης, κατά 380 εκατ. το 2022. Δηλαδή η συνολική μείωση θα έπρεπε να ήταν στα 500 εκατ. ευρώ έως σήμερα. Αντ’ αυτού με απόφαση του Κώστα Σκρέκα, οι χρεώσεις ΥΚΩ αναπροσαρμόστηκαν προς τα πάνω. Για τα νοικοκυριά, για παράδειγμα, η χρέωση ΥΚΩ από 6,9 ευρώ/μεγαβατώρα, σχεδόν υπερδιπλασιάστηκε (!) από 1/11/2022 στα 17 ευρώ/μεγαβατώρα.

 

Το μόνο που δεν αυξάνεται είναι το… μεροκάματο. Σύμφωνα με το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, ο συνδυασμός αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, με τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτινάσσουν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40%. Για τη στέγαση μόνο, αυτή η κατηγορία δαπανά το 38,6% του εισοδήματός της, ενώ για «τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά» το 22,2%.

 

Επιπρόσθετο στοιχείο για τη συνολική χειροτέρευση των συνθηκών διαβίωσης της εργατικής τάξης είναι και η ανεργία. Η κυβέρνηση «πουλάει» τη μείωσή της, αλλά τον Οκτώβριο η «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα κατά 115.856 θέσεις εργασίας και σχεδόν 360.000 απολύσεις!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: