Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2022

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: ΕΞ ΟΙΚΕΙΩΝ ΤΑ ΒΕΛΗ

 Με το Μαξίμου να υποδύεται τον επί τόπου μεταβάντα και μηδέποτε αντιληφθέντα

 

Σαν να μην έχει μεσολαβήσει η απομάκρυνση του πρώην γ.γ της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη και όλα τα ρεπορτάζ που τον συνδέουν με το κακόβουλο λογισμικό Predator, συνεχίζει να αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων. 

 


Μάλιστα το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου για τις πρόσφατες αποκαλύψεις των εφημερίδων του συγκροτήματος Μαρινάκη θυμίζει έντονα την πρώτη αντίδραση του ακόμα ευρισκόμενου στο Μέγαρο Μαξίμου Γρηγόρη Δημητριάδη, στο δημοσίευμα «Ο μεγάλος Ανιψιός και ο Μεγάλος Αδελφός» του Reporters United και της Εφημερίδας των Συντακτών. 

Ο κ. Δημητριάδης είχε σχολιάσει το ρεπορτάζ που τον παρουσίαζε να συνδέεται με την Intellexa - εταιρία εμπορίας του Predator - μέσω ενός δικτύου εταιριών και προσώπων, ως «μια ευφάνταστη συρραφή ισχυρισμών, γεγονότων, φημών, σεναρίων και θεωριών». 

Την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα», ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος παρουσίασε ένα παρόμοιο δίκτυο αλλά η κυβέρνηση διά του κυβερνητικού εκπροσώπου επανέλαβε ότι το Δημόσιο δεν κατέχει, ούτε έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια κακόβουλα λογισμικά. Και σε αυτό το δίκτυο ο κ. Δημητριάδης βρίσκεται στη μία άκρη και στην άλλη ήταν ο Ταλ Ντίλιαν, ιδιοκτήτης της Intellexa που εμπορεύεται το Predator. 

Είχε προηγηθεί το Σάββατο το ρεπορτάζ του ίδιου δημοσιογράφου στα «Νέα», όπου γινόταν λόγος για «ύποπτο κέντρο» με πιθανώς προνομιακή σχέση με τον κο. Δημητριάδη, το οποίο παρακολουθούσε με το κακόβουλο λογισμικό αλλά και με φυσικό τρόπο υπουργούς, πολιτικούς αντιπάλους, επιχειρηματίες αλλά και ιδιώτες. 

Ειδικά για την παρακολούθηση υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το ρεπορτάζ φωτογραφίζει τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, γράφοντας ότι «φαίνεται να είχε καταγραφεί – πιθανόν από το σύστημα Predator – η πλήρης ανταλλαγή μηνυμάτων του με δημοσιογράφο που είχε ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν κ.λπ». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν έχει προβεί έως τώρα σε κάποια δήλωση διάψευσης. 

Παρόλα αυτά ο κ. Οικονόμου, για λογαριασμό της κυβέρνησης, μίλησε για «ένα δημοσίευμα γεμάτο εικασίες, από το οποίο απουσιάζουν στοιχεία, ονόματα και συγκεκριμένα γεγονότα». 

Τέσσερις παρακολουθήσεις που η κυβέρνηση «δεν βλέπει» 

Η περίπτωση του υπό παρακολούθηση υπουργού δεν ήταν η μοναδική για την οποία μιλούσε το ρεπορτάζ. Γίνεται λόγος για απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μέσω ύποπτου μηνύματος ενός πολιτικού επίσης του κυβερνητικού στρατοπέδου, ο οποίος όμως αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και τον απέκρουσε. 

Η τρίτη περίπτωση, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «Νέων», αφορούσε επιχειρηματία εκτός Αθηνών, «προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση κι άλλων γνωστών του σημαντικών προσώπων, μέσω αυτού, αλλά και γιατί ήταν ‘εχθρός’ επιχειρηματιών που φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το συγκεκριμένο κέντρο. 

Η τέταρτη μεθόδευση για την οποία μεταφέρονται πληροφορίες ήταν μια φυσική παρακολούθηση πολιτικού στελέχους που φέρεται να συναντήθηκε σε καφετέρια με άτομα που ερευνούσαν την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Αυτές τις τρεις παρακολουθήσεις και τη μία απόπειρα, η κυβέρνηση τις χαρακτήρισε «εικασίες, υποθέσεις και σχόλια». 

Μια γέφυρα για το Predator 

Στην κυβέρνηση δηλώνουν όμως ανήξεροι και για το δημοσίευμα του «Βήματος». Το παραπάνω δίκτυο που συνδέει τον Γρηγόρη Δημητριάδη με τον Ταλ Ντίλιαν φαίνεται να δημιουργήθηκε στην Κύπρο, με βασικούς μεσάζοντες δύο δικηγόρους που φέρονται να είχαν εμπλοκή στο σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων». 

 Στο ρεπορτάζ περιγράφεται πώς φαίνεται να δόθηκε στον Ντίλιαν η επιλογή να μεταφέρει τις δραστηριότητές του από την Λευκωσία στην Αθήνα. Μάλιστα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος κάνει λόγο για ισχυρή πιθανότητα να υπήρξε «κεντρικός σχεδιασμός για τη μεταφορά και χρήση του παράνομου λογισμικού στην Ελλάδα». 

Οι πιθανότητες το σενάριο αυτό να ανταποκρίνεται - έστω σε κάποιο βαθμό - με την πραγματικότητα αυξάνονται μετά την άρνηση, όπως γράφει ο δημοσιογράφος, του ενός εκ των δύο Κυπρίων δικηγόρων να σχολιάσει το ρεπορτάζ και το ανοιχτό ενδεχόμενο που φέρεται να αφήνει σε συνομιλητές του ο Γρηγόρης Δημητριάδης να έχει συστήσει στον επιχειρηματία «Φ.Μπ.» να έρθει σε επαφή με τον παραπάνω Κύπριο δικηγόρο. 

 Μπορεί το συγκρότημα Μαρινάκη στα τέλη του Σεπτέμβρη να είχε κεντρικό τίτλο «Υποκλοπές τέλος», όμως αν κρίνουμε από τις τελευταίες ημέρες, το σκάνδαλο των υποκλοπών-παρακολουθήσεων έχει ακόμα πολλές πτυχές που περιμένουν να δουν το φως της δημοσιότητας και μένει να φανεί πώς θα τις αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Κωσταντίνος Λάππας

Δεν υπάρχουν σχόλια: