Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Η μάχη της Χερσώνας

 Εν αναμονή της Ουκρανικής αντεπίθεσης και καθ' υπόδειξη των Ρώσων ερημώνει η πόλη.. Προφανώς οι Ρώσοι ακόμη και ως μετακομμουνιστές δεν εγκατάλειψαν τον Μπρετόν που είχαν ενσωματώσει και που ήθελε σε όλα τα ερωτήματα η απάντηση να είναι ο άνθρωπος


 

 

Συνεχίζεται η μαζική εγκατάλειψη της Χερσώνας από τους κατοίκους της, οι οποίοι, μετά από εντολή των ρωσικών αρχών, περνούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου, εν αναμονή μιας πιθανολογούμενης επίθεση του ουκρανικού στρατού στην πόλη για την ανακατάληψή της. 

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, το ουκρανικό πυροβολικό στοχεύει μη στρατιωτικούς στόχους στην περιοχή, όπως το βράδυ της Παρασκευής, όταν ουκρανικά πυρά με αμερικανικό οπλικό σύστημα HIMARS σκότωσε τουλάχιστον τέσσερις πολίτες. Ενώ την Κυριακή, ακόμη ένας περαστικός πολίτης έχασε την ζωή του στην πόλη από έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού, την οποία οι ρωσικές αρχές χρεώνουν σε «Ουκρανούς τρομοκράτες». 

Στο Ολέσκι, στην άλλη όχθη του Δνείπερου, δημοσιογράφοι του Reuters είδαν ανθρώπους να φθάνουν με πλοίο από τη Χερσώνα, φορτωμένοι κουτιά, τσάντες, κατοικίδια. Μια γυναίκα είχε στο ένα χέρι νήπιο και στο άλλο έναν σκύλο. «Πραγματικά δεν ήθελα (να φύγω), συνέχιζα να δουλεύω», δήλωσε κάτοικος.

 «Θέλαμε να μείνουμε εδώ στην περιοχή, αλλά τώρα δεν ξέρουμε». Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι καταγράφει εδαφικά κέρδη, καθώς οι δυνάμεις του κινούνται προς νότο μέσω της περιοχής αυτής, καταλαμβάνοντας τουλάχιστον δυο χωριά που, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, είχαν εγκαταλείψει τα ρωσικά στρατεύματα. 

Η Χερσώνα συνδέει την Ουκρανία με την Χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανέφερε στο Telegram: «Περιοχή της Χερσώνας! Λίγο ακόμα. Κάντε κουράγιο. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι επί τω έργω». Το Reuters δεν μπόρεσε να διασταυρώσει ανεξάρτητα τις αναφορές αυτές. 

Η Δύση προεξοφλεί 

Οι δυτικοί αναλυτές πάντως ήδη αρχίζουν να προεξοφλούν την απώλεια και της Χερσώνας από τους Ρώσους, όπως έγινε με την περιφέρεια του Χάρκοβο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το βρετανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σκοπεύουν να συνεχίσουν να αποσύρονται από το τμήμα που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Δνείπερου τις επόμενες εβδομάδες. 

Αν και σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, η πόλη άντεξε στις ουκρανικές επιθέσεις το Σάββατο 22 Οκτωβρίου, ωστόσο σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, μια ενδεχόμενη απώλεια της Χερσώνας θα σήμαινε μία κρίσιμη ήττα για τη Μόσχα, που θα «στριμώξει» τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πιθανόν αν τον οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση του πολέμου. Σύμφωνα με την ανάλυση του Associated Press, η κατάληψη της Χερσώνας θα έθετε τις βάσεις για την ανάκτηση τμήματος της περιοχής Ζαπορίζια που ελέγχεται από τη Ρωσία, καθώς και άλλων περιοχών στον νότο. 

Η Χερσώνα, η οποία πριν από τον πόλεμο είχε πληθυσμό 280.000 κατοίκων, είναι μια από τις βασικές πόλεις που καταλήφθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που παραδόθηκε στην επίθεση της Μόσχας τις πρώτες ημέρες της εισβολής. 

 Η απώλειά της αποτέλεσε ένα σημαντικό πλήγμα για την Ουκρανία λόγω της σημαντικής γεωγραφικής της θέσης, αλλά και του ρόλου της ως μεγάλο βιομηχανικό κέντρο. Μέσω της Χερσώνας, οι Ουκρανοί μπορούν να διακόψουν ξανά την παροχή νερού προς την Κριμαία. 

 Υπενθυμίζεται, ότι το πρώτο πράγμα που έκανε ο ρωσικός στρατός όταν κατέλαβε την Χερσώνα ήταν η ανατίναξη των φραγμάτων που είχε φτιάξει το Κίεβο για να σταματήσει την ροή του νερού του Δνείπερου στην Κριμαία, μετά την προσάρτησή της στην Ρωσία το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: